Film

Kasszasikerek, amelyek tényleg megtörténtek

  • Szerző:nuus
  • 2016.12.04 | 07:45

Közhely, de tényleg az élet a legnagyobb rendező, vagy legalábbis a legjobb forgatókönyvíró. Vigyázz, spoiler-veszély!

Az életrajzi drámák és krimik világában majdnem lehetetlen meglepődni azon, hogy a cselekmény a valóságban is megtörtént, vannak azonban olyan forgatókönyvek, amelyekről elég nehéz elhinni, hogy tényleg az élet írta őket. Ez a legnagyobb közhely, de a felsorolásból tényleg csak erre következtethetünk, hiszen nem egy kultfilm született igaz történet alapján.

Nagymenők (Goodfellas, 1990)

Az 1990-ben bemutatott, Oscar-díjas filmet Martin Scorsese rendezésében szerette meg a közönség, azt azonban csak a nagy rajongók tudják, hogy a bűnügyi dráma valójában igaz történeten alapul. A rendező Nicholas Pileggi Nagyokos című könyvéből inspirálódott, az igazi Henry Hill – aki 11 évesen került egy bűnöző bandába – azt nyilatkozta, Tommy DeVito-t 90%-os pontosággal sikerült ábrázolni. Fun fact, hogy a „fuck” szócska 296-szor hangzik el a filmben, és több mint a felét Joe Pesci mondta.

Az ördögűző (The Exorcist, 1973)

William Friedkin ördögűzője rengeteg álmatlan éjszakát okozott számomra, mikor először volt szerencsém látni, így külön hátborzongató, hogy az eset bizony nem egy vad fantáziájú író fejéből pattant ki. A történetet egy igazi ördögűzés ihlette, melyet egy német-lutheránus családba született kisfiún (nem kislányon, mint a filmben) hajtottak végre a negyvenes években. A furcsa fiú legjobb barátja a nénikéje volt, Harriet, akit túlzottan is érdekeltek a másvilág titkai. A nő halála után egyre több furcsaság történt a házban, még a katolikus egyház is elismerte, hogy földöntúli jelenséggel van dolguk.

Kapj el, ha tudsz (Catch Me If You Can, 2002)

Frank William Abagnale 16 évesen szökött meg otthonról és rövid idő alatt profi csekkhamisító és szélhámos vált belőle. Mindenféle képzettség nélkül volt a Pan American Airlines másodpilótája, gyermekorvos Georgiában és ügyvéd Louisianában, csaknem három év alatt több millió dollárra tett szert úgy, hogy mindeközben túljárt az FBI eszén is. Steven Spielberg filmjében minden pontosan úgy történt, ahogy a valóságban, Leonardo DiCaprio és Tom Hanks pedig nagyot alakítanak szerepeikben.

Cápa (Jaws, 1975)

A film, melyben John Williams bebizonyította, hogy két hang elég ahhoz, hogy az egész világ rettegi kezdjen. Katasztrofális jövőt jósoltak  Spielberg alkotásának ami Peter Benchley regénye alapján, egy igaz történet felelevenítésével készült, de a filmipar nem is tévedhetett volna nagyobbat. Az Amity nevű szigetvárosban játszódó történetben egy szép nyári napon testrészeket sodor partra az óceán, a helyi rendőrfőnök száll harcba az emberevő ragadozóval. 1916 júliusában egy cápa hasonló mészárlást rendezett, mikor felúszott a New Jersey közelében található Matawan nevű város édesvizű folyójába.

A Wall street farkasa (The Wolf of Wall Street2013)

A 2013-ban bemutatott amerikai önéletrajzi filmdrámát is Martin Scorsese rendezte, az abszurd jelenetek miatt joggal gondolhatnánk, hogy a cselekmény a képzelet szüleménye, de Jordan Belfort valós személy, akivel mindez meg is történt. A visszahúzódó, becsületes tőzsdeügynök dolgát hirtelen felviszi az isten, a férfi hat év alatt 110 millió dollárt csalt ki kisbefektetőktől a kilencvenes években. A különbség csupán annyi, hogy a Wall Street helyett egy külvárosi, lepukkant irodában tevékenykedett, viszont tényleg megtörtént vele, hogy bekokainozva majdnem szétzúzta az egyik helikopterét.

Rémálom az Elm utcában (Nightmare on Elm Street, 1984)

Wes Craven horrorfilmjének főszereplője Nancy, aki egy átlagos amerikai kamaszlány, akit szörnyű rémálmok gyötörnek. Hamarosan kiderül, hogy a képzelete szülte szörnyeteg életre kel, és tényleg gyilkolni kezd, az egyetlen esély a menekülésre az, ha ébren marad. Csak imádkozni tudtunk, hogy ennek a történetnek ne legyen alapja, de Freddy Krueger alakja bizony már a film előtt megjelent egy rémálomban. A rendező elárulta, hogy filmjét egy korábban olvasott újságcikk ihlette, mely arról számolt be, hogy egy fiú olyan szörnyű rémálmokkal küszködött, hogy elaludni is félt.

Az 50 első randi (50 First Dates, 2004)

Adam Sandler és Drew Barrymore főszereplésével joggal nevezhetjük az egyik legbájosabb romantikus vígjátéknak. Lucy és Henry története nem mindennapi, a lánynak ugyanis megsérült a rövid távú memóriája egy autóbalesetben, ezért reggelre mindent elfelejt, ami előző nap történt vele. Peter Segal rendező a film alapjául megtörtént orvosi eseteket vett, főképp Michelle Philpots brit hölgy története inspirálta, aki szintén fejsérülést szerzett, elveszítve ezzel rövidtávú memóriáját, ezért minden reggel emlékeztetni kell őt arra, mi is történik az életében.

A bárányok hallgatnak (The Silence of the Lambs, 1991)

A nagy sikerű amerikai thriller Jonathan Demme rendezésében Sir Anthony Hopkins és Jodie Foster főszereplésével öt Oscar-díjat nyert, köztük a legjobb film díját is zsebre tehették az alkotók. Az Egyesült Államok egyik legveszélyesebb pszichopata sorozatgyilkosáról szóló történetben több, a valósagban is létezett gyilkos alakja elevenedik meg, többek között Ted Bundy és Albert Fish adták az alapötletet. Bundy letartóztatása után többször is segített az FBI-nak egy-egy ügy felgöngyölítésében, valamint ugyanolyan intelligens és manipulatív volt, mint Hannibal Lecter.

Hacsi, a leghűségesebb barát (Hachi: A Dog’s Tale, 2009)

A film, amelyen egyszerűen mindenki elsírja magát, főleg ha megtudja, hogy a filmdráma főszereplője, a Hacsikó nevű hűséges akita kutya története igaz. Valamikor az 1920-as években egy professzor olyan mély kötődést alakított ki kutyájával, hogy az eb minden nap elkísérte a vonatállomásra munkába menet, este pedig ugyanott várta gazdáját. Egy nap azonban a férfi rosszul lett, szívroham végzett vele, és nem jött haza többé, Hacsikó azonban továbbra is minden nap várta az állomáson. A legenda szerint 9 évig, haláláig hűséges volt a hajdani professzorhoz.

127 óra (127 Hours, 2010)

A film megtörtént eseményeken alapszik, Aron Ralston hegymászó 2003-ban, egy Utah-ban tett kirándulása során több mint öt napot töltött egy sziklahasadékban. Egy hatalmas kőtömb esett a karjára, ami odaszorította a sziklafalhoz, esélyt sem adva a menekülésre – amíg egy zsebkéssel nem amputálta a saját karját. Aron később elmondta, hogy a film olyannyira tényszerű és pontos, akár egy dokumentumfilm. James Franco alakítását is érdemes megemlíteni, hiszen úgy sikerült akciófilmet kreálnia, hogy gyakorlatilag az egész történetben egy helyben áll.

Fotó: Paramount Pictures / Youtube


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Időjárás
Napsütés és zuhé várható
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 28.