Életmód

Ha nem vigyázol, a stressz kikezdi a testedet is

  • Szerző:nuus
  • 2017.01.19 | 06:45

A stressz hasznos is lehet, de mi történik, ha túl sok van belőle? Durva dolgok. Az teljesen normális, ha egy nagyobb vizsga, előadás, interjú előtt feszültebb vagy, de ha a stressz irányítja az életedet, akkor az hosszú távon komoly egészségügyi következményekkel járhat.

Mi is történik? Amikor testünket stresszhatás éri, hormonok szabadulnak fel, és a szív is gyorsabban ver: az extra oxigénfelvétel miatt ilyenkor gyorsabban reagálunk a minket érő eseményekre. Nem véletlen, hogy ilyenkor könnyebben idegesek leszünk, ha megzavarnak abban amit éppen csinálunk, és olyan dolgokon húzzuk fel magunkat, amikre máskor csak legyintenénk. Egy kis adrenalinlöket segítheti a teljesítményünket, de ha ez már a nap 24 órájában az életünk része, akkor a túl sok stresszre a test a maga módján válaszol.

Csupa pattanás

A túlpörgés az arcra is kihat, nem ritka, hogy egy stresszesebb időszakban a szokásosnál több pattanással ébredünk fel. A felszabaduló kortizol hormonok eltömítik a pórusokat, ami egy jó kis flashback a kamaszkorunkról. Persze a kiütéseket, pattanásokat sok más tényező is befolyásolja: a menstruációs ciklus, az időjárás, az elfogyasztott ételek is, de ne lepődjünk meg, ha a stresszes időszak kiül az arcunkra – szó szerint.

Az arcunkra van írva

A pattanások mellett az arckifejezésünkön is meglátszódik a stressz: az elgyötört arc könnyebben ráncolódik, és gyorsabban is öregszik.giphy-24

A hajadon is meglátszik

Ha túl sok stressz ér bennünket, nem ritka, hogy a hajunk is jobban hullik. Nem meglepő, ha zuhanyzás közben a szokásosnál több haj marad a kezünkben: de nem kell aggódni, visszanő, ha vége a zűrös időszaknak.

giphy hair

Gyakori arcpír

Volt már olyan, hogy csak üldögéltél az asztalodnál, és anélkül, hogy órákon keresztül akár csak egyszer is megmozdultál volna, teljesen leizzadtál? Ha e mellé még arcpír is társul, akkor ezt is a stressz okozza: a felgyorsult szívverés, és sűrűbb lélegzetvétel hatására felborul a test homeosztázisa.

Állandó fáradtság

Egy nehéz nap után nem csoda, ha fáradt vagy, de ha minden ok nélkül állandóan kimerültnek érzed magad, az nem jó jel. A folyamatos stressz miatt könnyen elfáradhatsz, annak ellenére, hogy nem is csináltál semmi megerőltetőt, vagy akár egész nap az ágyban fetrengtél ahelyett, hogy a másnapi vizsgára készültél volna.

sleeping-1159279_1280
(Fotó: Pixabay/Pexels)

Jégkrémpara, nutellapara, vagyis az alacsony vércukorszint

Nem szokatlan, ha ilyenkor enyhíthetetlen vágyát érezzük annak, hogy valamilyen sütit magunkba tömjünk: a testben megemelkedett kortizolszint miatt megnő az étvágyunk is. Érdemes odafigyelni, mert folyamatos stressz mellett jó pár kilót felszedhetünk. Ha teheted, inkább fuss egyet, vagy menj el egy jógaórára: a mozgás segít helyrerántani a kortizolszintedet.

Ami fáj, az a feszült nyak, váll

Stressz hatására még a testtartásunk is megváltozik: van, aki felhúzza a nyakába a vállait, összeszorítja az állkapcsát. Nem csoda, hogy ezek hatására elkezd fájni a fejünk, és a vállaink is. Ha feszül a vállad, kérj meg valakit, hogy masszírozzon meg, ha pedig fáj a fejed, szorítsd össze a hüvelykujjad és a mutatóujjad közötti részt mind a két kezeden: ez enyhíti a kínzó fájdalmat.

Ami jön, azt elkapod, legyengül az immunrendszer

Amikor stresszes időszakban vagy, olyan leszel, mint Király Gábor vagy más jó kapus: ami jön, azt elkapod. A betegségek számára kiváló terep a stresszben legyengült test, így ilyenkor sokkal könnyebben fázunk meg. Ha hosszú távon fennállnak az eddig említett hatások, akkor a test nehezebben veszi fel a harcot a különféle vírusokkal és baktériumokkal.

(Fotó: Pixabay/stevepb)
(Fotó: Pixabay/stevepb)

A stressz nem egyforma módon jelentkezik mindenkinél: érdemes megfigyelni magunkat, és megakadályozni, hogy átvegye az irányítást felettünk. Hosszú távon az említett tünetek légzésproblémákhoz, szívritmuszavarokhoz vezethetnek, és a meglévő betegségeink is súlyosabb formában jelentkezhetnek.

Mi a megoldás?

Ha már nem tudod elkerülni, legalább kezeld a túl sok stresszt. Iktass be pihentető programokat, mozogj sokat, így elkerülve, hogy a stressz állandó része legyen az életednek, és komolyabb problémákat okozzon.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló