Életmód

Okostelefon-zombik uralják a világot, és ez tarthatatlan

  • Szerző:nuus
  • 2017.02.17 | 17:48

Belénk jönnek az utcán, botladoznak a mozgólépcsőn, megijednek a zebránál – az okostelefon-zombik ott vannak mindenhol, és nem jönnek rá, hogy mekkora veszélyt jelentenek a környezetükre és önmagukra is. A legrosszabb az egészben, hogy szidjuk őket, de igazából mi magunk vagyunk azok.

zombik_lam_yik_fei_getty_stringer
A Pokémon GO rontott a helyzeten, de nem csak a játékkal van a baj. Kép: Lam Yik Fei/Getty Images/Stringer

Te is ütköztél már a telefonjában mélyen elmerülő gyalogosba az utcán? Ugrottál már vissza az utolsó pillanatban a járdára, amikor mindenképpen válaszolni akartál valakinek chaten és nem vetted észre, hogy majdnem kisétáltál egy ötvennel elhaladó autó elé? Na, ugye. Nagyobb városokban mindennapossá váltak ezek az esetek. A legnagyobb veszélyt azok jelentik, akik még jobban elzárják magukat a külvilágtól azzal, hogy zenét is hallgatnak az utcán a telefonjuk nyomkodása közben. Én is megbántam, amikor egyszer majdnem két hét kórházzal fizettem azért, hogy körülnézés helyett a Facebook-értesítéseimmel voltam elfoglalva, persze fülhallgatóval a fülemben.

Valószínűleg ez a férfi is kétszer meggondolja, hogy érdemes-e az utcán nyomkodnia a telót azután, hogy majdnem kettéharapta egy medve.

De a plázázó nő is elkerülhette volna a szökőkútba esést, ha maga elé néz a képernyő helyett.

Oké, ehhez hasonló videókon lehet jókat röhögni és ujjal mutogatni a szerencsétlenekre, de a probléma komoly.

Nem csak a nyakunk és más emberek feje fáj miatta

Azt nem mérik külön, hogy hányat okoznak okostelefon-zombik, de az ilyen eszközök elterjedésével globálisan megnövekedett a gyalogos balesetek száma. Orrvérzés, zúzódás, boka-kicsavarodás, ficamodás, sokk, csonttörések – a telefonba való beszippantódás jellemző következményei. Az enyhébb sérülések mellett több halálesetet is regisztráltak már, amelyekért egyértelműen a telefonozás okolható: Moszkvában egy nőt így gázolt halálra a villamos, de volt már olyan is, hogy a vonat alá került valaki miatta.

A növekvő okostelefon-penetrációval egyre többen vannak kitéve annak veszélyeinek is. A Google 2016-os adataira hivatkozva az AppDevCare szerint Magyarországon a teljes lakosság 61 százalékának – nagyjából hatmillió embernek – van okostelefonja. 25 éves korig 93 százalékos a penetráció – a Facebook, Instagram és Snapchat-generációnak – na meg a Pokémonvadászoknak -kell leginkább féken tartania magát, bármennyire is nehéz elengedni ezeket az appokat az utcán. A felnőtt magyar netezők 79 százalékának (közel négymillió embernek) van mobilnete is – derül ki az eNET és a Telekom 2016. őszi kutatásából.

 Így itthon is több millió embernek van meg a lehetősége arra, hogy zombivá váljon az utcán.

Vannak megoldási kísérletek, de csak mi magunk változtathatunk

A kínai Csungking város vezetősége olyan jó fej volt, hogy járdákat különített el az okostelefonozóknak. A valódi céljuk ezzel a figyelemfelkeltés volt – mégiscsak egészségtelen, ha aláfekszünk a zombiságnak, és nem az érintetteket (önmagunkat) próbáljuk meggyőzni arról, hogy tud várni a Messenger még öt percet, amíg felszállunk a metróra vagy beérünk munkába. Arról nem is beszélve, hogy a sürgős üzeneteket úgy is megírhatjuk, ha megállunk két percre – banalitás, pedig még a rohanó világ is simán elbírná ezt a luxust.

Stockholmban KRESZ-táblák üzennek a közlekedőknek: „Vigyázz, okostelefon-zombik!” – nagyjából ez lehetne a hivatalos neve a táblának, ami leginkább maguknak a zombiknak szól, hogy vegyék észre, hogy érdemes inkább eltenni a telefont gyaloglás közben.

Több helyen döntöttek a bírságolás mellett is: az USA-ban például Utah és New Jersey államokban, de Hong-Kongban is bárkit megbüntethetnek egy 2001-es törvényre hivatkozva, amely tiltja a gyalogosokat, hogy másokat vagy magukat bármivel veszélyeztessék az úton való átkelés közben.

Egy holland város Csungkinghez hasonlóan jó fej volt a zombikkal, és „kihelyezte” a jelzőlámpákat a földre, hogy biztos mindenki észrevegye, hogy mikor lehet átkelni. Az ötlet jó, de nem húzhatnak LED-sort az összes útkereszteződéshez: nem mindenhol vezet zebra a túloldalra.

Gif: YouTube/Omroep West
Gif: YouTube/Omroep West

Bírjuk inkább ki, hogy biztonságos helyre érkezzünk, vagy ne legyünk késésben, és simán meg tudunk állni két percre, hogy a sürgős üzeneteket elintézzük! A telefon úgyis rezegni fog, ha valaki írt, azt felesleges csekkolgatni, a legújabb Insta-képünk lájkjai meg aztán tényleg megvárnak. Mondani persze könnyű.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
TV
Durva döntést hozott a Netflix
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 03.