Külföld

Megtiltották a katalánoknak, hogy megtiltsák a bikaviadalokat

  • Szerző:nuus
  • 2016.10.24 | 06:30
  • trendindex: 2

Katalónia 2010-ben betiltotta a területén a bikaviadalokat. A spanyolok azóta a nemzeti örökségük részének nyilvánították a véres látványosságot, az alkotmánybíróság pedig most erre hivatkozva megtiltotta a tiltást.

BARCELONA, SPAIN - JULY 10: A bull looks at the bullfighter Jose Maria Manzanares of Spain during the second bullfight of the 2011 season at the Monumental bullring on July 10, 2011 in Barcelona, Spain. This will be the last year for Bull fighting at the Monumental bullring as the parliament of Catalonia has voted to ban bullfighting as of January 1, 2012. (Photo by David Ramos/Getty Images)
Barcelona is rendezett bikaviadalokat – Fotó: David Ramos/Getty Images

Elmeszelte a spanyol alkotmánybíróság a bikaviadalok betiltására vonatkozó katalán határozatot. Az indoklás szerint a katalán autonóm közösség túllépett a hatáskörén, amikor betiltotta a viadalokat a területén.

Ezt a katalánok még 2010-ben tették meg:

az utolsó katalóniai bikaviadalt a barcelonai arénában rendezték meg 2011 szeptemberében.

2013 a spanyolok is megadták a választ a katalánok lépésre, és a bikaviadalokat a nemzeti kulturális örökség részének nyilvánították.  Most azonban a tilalom miatt a jelenleg kormányzó konzervatív Néppárt az alkotmánybírósághoz fordult.

A testület csütörtökön döntött is, és megtiltotta a tilalmat.

Másodszor szívatják meg a katalánokat

Az indoklásban azt írták, hogy Katalónia csak a nyilvános események szabályozásában járhat el, és egyes, konkrét látványosságok megtartását ugyan megvétózhatja, de nem dönthet a nemzeti kulturális örökség részét képező bikaviadal általános betiltásáról.

Az alkotmánybíróság persze dönthet erről, de mi már elhatároztuk, hogy nem lesznek bikaviadalok Katalóniában

– mondta Josep Rull, katalán miniszter.

A spanyol alkotmánybíróság októberben már másodszor tört borsot a függetlenségüket hangsúlyozó katalánok orra alá.

A hónap elején ugyanis a testület arra kérte az ügyészséget, hogy indítsanak büntetőeljárást a katalán parlament elnöke ellen. Artur Mas ugyanis a testület tiltása ellenére lehetővé tette, hogy a katalán törvényhozás napirendre tűzze és elfogadja a Spanyolországtól való egyoldalú elszakadás lépéseit tartalmazó előterjesztést 2014-ben.

A Kanári-szigeteken is tilos

A bikaviadalok betiltása azonban nem csak a katalánok számára fontos, a helyi állatvédők régóta szeretnék elérni ezt. Pedig a viadalok nem kevés pénzt hoznak Spanyolországnak:

évente csaknem kétezer viadalt szerveznek az országban, ezeknek pedig több millió nézője van.

via GIPHY

A bikagyilkoló ágazat pedig mintegy 200 ezer embernek ad munkát és a spanyol gazdaságra gyakorolt hatása több milliárd euró lehet.

Katalóniának az lehet még remény, hogy nem aez z egyetlen terület, ahol betiltották a bikaviadalokat, hiszen 1991 óta nem lehet ilyeneket szervezni a Kanári-szigeteken sem.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló