Egészség

Egy Alzheimer-gyógyszertől regenerálódhatnak a sérült fogak

  • Szerző:nuus
  • 2017.01.18 | 07:15

Jó hír azoknak, akik nem szeretnek fogorvoshoz járni: egy új tanulmány szerint az Alzheimer-kórra tesztelt gyógyszer, a Tideglusib elősegítheti a fogak regenerálódását.

Lehet, hogy egy pár év múlva nem kell többször, hosszas kezelésekre beülnünk a rettegett fogorvosi székekbe. A King’s College London kutatócsoport egereken végzett kísérleteket: az Alzheimer-kórra használt Tideglusib gyógyszerrel sikerült egészen a foggyökérig terjedő lyukakat helyrehozni. A gyógyszer hatására a fogbélben megtalálható őssejtek aktiválódnak, így elősegítve a regenerálódást.

zahnreinigung-1514693_1280

A kísérlet során az egerek fogaiba lyukakat fúrtak, majd a sérült felületeket egy biológiailag lebomló szivaccsal tömték ki, amit a Tideglusib gyógyszerrel itattak át. A szer hatására fogképző sejtekké alakultak át a fogban lévő őssejtek, és így a sérülések néhány hét alatt helyrejöttek.

A módszer azért is előnyös, mert már jóváhagyott gyógyszereket használnak fel, így a jelenlegi tudásunk szerint biztonságosnak mondható: ettől függetlenül még további kísérletekre lesz szükség. Sajnos a fog előkészítése ebben az esetben is megkívánja a lyuk kitisztítását és fúrását, de nagyobb eséllyel maradhat meg az egész fog, és nem kellene újabb és újabb fogtömésre időpontot egyeztetni.

(Fotó: Pixabay/rgerber)


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Tech
A Facebook-on is beköszön a MI
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 19.