Egészség
A dobozos narancslé állítólag egészségtelen és soha nem látott mélyrepülésben van
Hatalmas arányban esik vissza a dobozos narancslék fogyasztása Amerikában, ahol eddig ez volt az alap reggeli ital. Több ok is a háttérben.
Amerikában a a narancslé eddig olyan alap ital volt a reggelihez, amit szinte senki nem hagyott volna ki. Az előre gyártott narancslét fagyasztott és dobozos formában is elképesztő mennyiségben fogyasztották. Az utóbbi évben viszont soha nem látott mélyrepülésbe kezdett a narancssága ital, még a C-vitamin tartalma sem mentette meg. Igaz, sokak szerint a tartósítás során el is veszti az értékes ásványianyag tartalmát.
Több táplálkozástudományi szakember kezdett kampányba, például a Business Insideren Erin Brody írta meg, hogy a nagyüzemi narancslé egész egyszerűen egészségtelen.
Ennyi erővel megihatnál egy pohár kólát is minden reggel
– írja Brody, a narancslé tartalamaz 153 kalóriát, 34 gramm szénhidrátot, 27 gramm cukrot, és 2,4 gramm fehérjét. Ez annyi szénhidrát, és majdnem annyi cukor, mint ami egy zacskó M&M’s cukorkában van, mondjuk az nem is lenne rossz reggeli, csak éppen nem egészséges. Nem Brody volt az egyetlen, aki szóvá tette ezt. Ma, ha angolul rákeresel a narancslé egészséges voltára a Google már az első tíz találatban kidob pár cikket, miszerint a narancslé lassal öl meg téged, meg találsz cikket az elsőszámú ok, amiért ne narancslevet igyál címmel is.
Ennek meg is lett az eredménye, mert 2012 óta 39% százalékkal csökkent a fagyasztott narancslé eladása az USA-ban, ami sokkoló mélyrepülés, pláne, ha a dobozos verzió 10%-os esését is hozzá számoljuk.
És még a túltermelés miatt se sír senki, mert a narancsfákkal is baj van
Mindezt súlyosbítja, hogy Floridában, ami az USA fő narancstermelője a fontos narancs gazdálkodók földjein egy bakteriális fertőzés gyakorlatilga kiirtotta a narancsligeteket. Mivel a termelők nem szállítottak alapanyagot, üzemek sora állt le vagy működött csökkenetett kapacitással.
Florida 48 narancslé üzeméből már 7 maradt
a Wall Street Journal szerint, a gazdálkodók pedig évszázados családi birtiokokat zárnak be a narancsligetek pusztulása miatt.
Éljen a friss! A hipszter reggelizőhelyek adják a kegyelemdöfést
Az előregyártott narancslé fogyasztása csökken, de közben az amerikai családok narancslé fogyasztása még növekedett is kissé. A rejtély megoldása annyi, hogy sok gyümölcscentrifugát adtak el, és az emberek áttértek a friss narancsból préselt reggeli lére, ami nemcsak narancs lehet, hanem egy sor finom és érdekes gyümölcs. Az utolsó narancslécsepp a pohárban az volt, hogy a nagyvárosi családok mellett egyre több kisvárosi család és fiatal nem otthon, hanem reggelizőhelyeken indítja a napot, ahol még itthon is alap a frissen facsart smoothie és narancsból készült lé mellett egy sor izgalmas reggeli gyümölcs és zöldségitalt kaphatunk.
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
“narancssága”, “lassal öl”, “minden C-vitamin tartalma”, “gyakorlatilga”, “csökkenetett”, “birtokolat”, “rédekes” – koma, te biztos nem narancslevet ittál írás közben.