Egészség

A dobozos narancslé állítólag egészségtelen és soha nem látott mélyrepülésben van

  • Szerző:nuus
  • 2016.10.16 | 13:50
  • trendindex: 3

Hatalmas arányban esik vissza a dobozos narancslék fogyasztása Amerikában, ahol eddig ez volt az alap reggeli ital. Több ok is a háttérben.

natancs-orange-juice-1614822_1920

 

Amerikában a a narancslé eddig olyan alap ital volt a reggelihez, amit szinte senki nem hagyott volna ki. Az előre gyártott narancslét fagyasztott és dobozos formában is elképesztő mennyiségben fogyasztották. Az utóbbi évben viszont soha nem látott mélyrepülésbe kezdett a narancssága ital, még a C-vitamin tartalma sem mentette meg. Igaz, sokak szerint a tartósítás során el is veszti az értékes ásványianyag tartalmát.

 

 

Több táplálkozástudományi szakember kezdett kampányba, például a Business Insideren Erin Brody írta meg, hogy a nagyüzemi narancslé egész egyszerűen egészségtelen.

Ennyi erővel megihatnál egy pohár kólát is minden reggel

– írja Brody, a narancslé tartalamaz 153 kalóriát, 34 gramm szénhidrátot, 27 gramm cukrot, és 2,4 gramm fehérjét. Ez annyi szénhidrát, és majdnem annyi cukor, mint ami egy zacskó M&M’s cukorkában van, mondjuk az nem is lenne rossz reggeli, csak éppen nem egészséges. Nem Brody volt az egyetlen, aki szóvá tette ezt. Ma, ha angolul rákeresel a narancslé egészséges voltára a Google már az első tíz találatban kidob pár cikket, miszerint a narancslé lassal öl meg téged, meg találsz cikket az elsőszámú ok, amiért ne narancslevet igyál címmel is.

Ennek meg is lett az eredménye, mert 2012 óta 39% százalékkal csökkent a fagyasztott narancslé eladása az USA-ban, ami sokkoló mélyrepülés, pláne, ha a dobozos verzió 10%-os esését is hozzá számoljuk.

 

narancsfa-1117628_1920

És még a túltermelés miatt se sír senki, mert a narancsfákkal is baj van

Mindezt súlyosbítja, hogy Floridában, ami az USA fő narancstermelője a fontos narancs gazdálkodók földjein egy bakteriális fertőzés gyakorlatilga kiirtotta a narancsligeteket. Mivel a termelők nem szállítottak alapanyagot, üzemek sora állt le vagy működött csökkenetett kapacitással.

Florida 48 narancslé üzeméből már 7 maradt

a Wall Street Journal  szerint, a gazdálkodók pedig évszázados családi birtiokokat zárnak be a narancsligetek pusztulása miatt.

Éljen a friss! A hipszter reggelizőhelyek adják a kegyelemdöfést

Az előregyártott narancslé fogyasztása csökken, de közben az amerikai családok narancslé fogyasztása még növekedett is kissé. A rejtély megoldása annyi, hogy sok gyümölcscentrifugát adtak el, és az emberek áttértek a friss narancsból préselt reggeli lére, ami nemcsak narancs lehet, hanem egy sor finom és érdekes gyümölcs. Az utolsó narancslécsepp a pohárban az volt, hogy a nagyvárosi családok mellett egyre több kisvárosi család és fiatal nem otthon, hanem reggelizőhelyeken indítja a napot, ahol még itthon is alap a frissen facsart smoothie és narancsból készült lé mellett egy sor izgalmas reggeli gyümölcs és zöldségitalt kaphatunk.

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá 3 hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.