Lélek

Ez az intelligencia nyolc meglepő jele

  • Szerző:nuus
  • 2017.02.14 | 13:07
  • trendindex: 4

Nem is gondolnánk, hogy mik lehetnek az okosság jegyei.

Pixabay
Pixabay

A Doors néhai énekese, Jim Morrison nyilatkozta, hogy

Úgy tekintek magamra, mint egy intelligens, érzékeny emberi lényre, aki egy bohóc lelkével van megáldva. Ez utóbbi késztet arra, hogy a legfontosabb pillanatokban kitörjön belőlem.

Az intelligenciát gyakran elleplezheti a humor, a fiatalság, a lázadás és még pár olyan fura tényező, amelyekre mindjárt sort kerítünk az I <3 Intelligence nyomán.

Túl gyakran van az, hogy hamar legyintünk, és nem adunk esélyt annak, hogy az igazi gyémánt megcsillanjon valakiben.

Ha nem tartod magad zseninek

Ez egy jól körülírt jelenség, Dunning-Kruger effektusnak hívják. A kevésbé intelligens emberek jellemzője, hogy magukat és képességeiket túlbecsülik. Ezzel szemben a magas IQ-val rendelkezők szerényebben adják elő magukat egy nyilvános fórumon. Jegyezd meg: a leghangosabb válasz nem biztos, hogy a helyes is.

Ha aggszűz voltál/vagy

Az UNC-Chapel Hill kutatói mutatták ki, hogy azok a tinik, akik hamarabb bocsátkoznak szexuális kalandokba, kevésbé eszesek, mint szűzen maradt kortársaik. Meglepő, de nem csak a szexuális aktusok adják ezt az eredményt: még az ártatlanabbnak tűnő dolgok – csók és kézenfogva járás – is fordítottan arányosak az intelligenciával.

Ha macskás vagy

Aki kutyás, az valószínűleg kétkedve olvassa e sorokat, de a tudománynak van ebben is igaza. A wisconsini Carroll Egyetem 2014-es tanulmánya billentette a mérleget a macskatartók javára. Sokkal érzékenyebbek a cicagazdik, introvertáltabbak, nonkonformisták és nyitottabb a látásmódjuk is a kutyásoknál.

Ha túl sokat aggódsz

Sajnos ez nem nagy áldás, de a kimagasló verbális intelligenciájúak egyik fő jellemzője. Az ilyen személyek hajlamosabbak felismerni a közelgő fenyegetéseket és többet is töprengenek a múlt részletein.

Ha bagoly vagy

Egy 2009-as tanulmányból derül ki az, hogy hogy akinek gond esténként az elalvás, az az élénk agytevékenységét hibáztathatja ezért. Akik éjjel sokáig fenn maradnak, és csak hajnalban dőlnek ki, jóval éberebbek, okosabbak és ez meglátszik az anyagi sikereiken is. Sajnálhatják is a korán kelőket.

Ha te voltál az osztály bohóca

Azt gondolnánk, hogy bárki más, kivéve őt. Valójában pont az ellentéte az igaz. Az intelligencia és a jó humorérzék pont hogy kéz a kézben járnak, jó okkal. A humorhoz magas szintű verbális képességek szükségesek, kritikus látásmód és kreativitás. Egy jól elsült poén jelzi a többiekhez való erős kapcsolódást is.

Ha nagyszájú vagy

A szitkozódást alacsony értelmi képességekhez és társadalmi helyzethez szoktuk kötni. Ezt a tévhitet cáfolta meg a Marist College kutatása: a káromkodók nagyobb szókinccsel és jobban fejlett verbális képességekkel bírnak.

Ha hanyag vagy

Az értelmet a rendszeretéssel kapcsoljuk általában, de a rendezett környezet éppen hogy gátolhatja is az agyunkat abban, hogy csúcsra járjon. A Groningeni Egyetem munkatársai világítottak rá arra, hogy a kusza munkakörnyezet segíti elő a tiszta gondolkozást, főleg a kreativitás és a probléma-megoldás területén.

Tanuljunk meg váratlan forrásból is okos válaszokat kinyerni. Meglepő, de Isaac Asimov mondta ezt:

A feltételezéseid ablakok a világra. Időnként pucold le őket, különben nem jön be rajtuk fény.

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá 1 hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

  • uukotaf szerint:

    Van benne valami, ha nem is teljesen igaz, de a csúcsra járatott agy, a jó humorérzék, empátia mind intelligens emberre vallanak. És nem műveltet írtam, mert az nem mindig jár intelligenciával. Ismerek olyat, aki 8 általánost végzett, nem egy olvasott ember, mégis természetes intelligenciával rendelkezik.
    Tisztelettel: Baranyai György

Cikkajánló
Tech
Már fizetni kell a Google Chromért is
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 23.