Külföld

Indiában terjeszkedne az Apple

  • Szerző:nuus
  • 2017.01.19 | 12:27

Kína után India lehet a másik távol-keleti ország, ahol gyárat létesít az Apple. Az indiai kormány örülne, ha munkahelyeket és fejlődést hoznának, de szerintük túl sokat kér tőlük a cég.

SHENYANG, CHINA - APRIL 20: (CHINA OUT) The "leaf" on the logo of Apple store turns green to welcome the World Earth Day on April 20, 2016 in Shenyang, Liaoning Province of China. Apple Inc. has declared that the "Leaves" on all 132 Apple Stores' logos in world would turn green from April 15 to 22 for the upcoming World Earth Day which falls on April 22 each year. (Photo by VCG/Getty Images)
Fotó: VCG/Getty Images

Egy rakat adókedvezményt és vámmentességet kérne Indiától az Apple azért cserébe, hogy összeszerelő üzemet létesítsen ott. Ez az ország a világ leggyorsabban növekvő okostelefon-piaca, a kormány is szeretné, ha helyben szerelnék össze az iPhone-okat – persze csak akkor, ha ezzel ők is kellőképpen jól járnak.

Január 25-én az Apple vezetői indiai kormánytagokkal találkoznak, hogy tárgyaljanak a helyi gyártásról és a koncessziókról. Az információs technológiáért felelős miniszter (merthogy ilyen is van Indiában!) szerdán azt mondta, hogy nyitottan ülnek majd le tárgyalni a tech óriással. „Nagyon szeretnénk, ha az Apple-nek lenne egy indiai bázisa” – nyilatkozta Ravi Shankar.

A terv egybevág Narendra Modi miniszterelnök törekvéseivel, aki szeretne minél több külföldi befektetőt csábítani az országba. A kormány kedvezményeket ajánl fel azoknak a cégeknek, akik gyárakat építenek Indiában, vagy bármilyen formában hozzájárulnak ahhoz, hogy új munkahelyek létesüljenek és fejlődjenek a városok és a különböző régiók.

Ellenvélemény is akad

Nem minden döntéshozó lelkesül annyira az ötletért, mint az IT-miniszter: egy másik kormányban dolgozó forrás szerint „senkivel nem kivételeztek még ennyire”, és ha ilyen sokat adnak, többet is kell kapniuk.

Az Apple nem India fejlődése miatt, hanem a helyi piacból származó haszonszerzés miatt jönne ide.

– nyilatkozta egy harmadik kormányoldali politikus.

A tech óriás nagy lehetőséget lát Indiában: világszerte növekednek az eladásaik, de a távol-keleti ország mutatja ebben a legdinamikusabb fejlődést. A több mint egymilliárdos lakosságú országban jelenleg 260 millió embernek van okostelefonja.

Egy ideje szó van már az Apple indiai terjeszkedéséről: tavaly Tim Cook vezérigazgató először látogatott az országba, ekkor már találkozott a miniszterelnökkel és több kormánytaggal, és említette nekik a cég terveit.

Forrás: Mashable/Reuters, nyitókép: VCG/Getty Images


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.