Külföld

Meghalt a Big Mac szülőatyja, az ember, aki milliókkal szerettette meg a mekizést

  • Szerző:nuus
  • 2016.11.30 | 21:56

Meghalt Michael „Jim” Delligatti, a Big Mac és a Tojásos McMuffin feltalálója. Vagy nem egészségtelen a hambi, vagy nem evett belőle sokat: 98 éves volt.

delligatti

Kulcsfontosságú mérföldköveket köszönhet a McDonald’s Delligattinak – ő volt a cég első franchise-tulajdonosainak egyike, emellett ő találta ki azt a burgert, ami miatt sok kölök könyörgött e sorok írójához hasonlóan a szüleinek, hogy ugorjanak már be a Mekibe. A Big Mac szülőatyja a legenda szerint a nyugat-pennsylvaniai éttermei egyikében találta fel a világ egyik csodáját 1967-ben. Ray Kroc társalapítót, akkori „felettesét” nem tudta egyből meggyőzni: csak azután került be a Big Mac az országos hálózatba, miután Delligatti meggyőzte a főnököt a saját éttermeiben produkált eladási adatokkal.

Neki köszönhetjük a túl hosszúra nyúlt esték legszebb lezárását is: a Tojásos McMuffint. Ezzel 1970-ben rukkolt elő, és már akkor olyan sikere volt, hogy két évvel később bevezették a teljes McReggeli-menüsort.

bigmac_mcmuffin_wikimedia_commons
A világ két csodája: Big Mac és Tojásos McMuffin. Képek: Wikimedia Commons

 

+1 infó, amit esetleg nem tudtál a Big Macről: közgazdasági fogalmat is neveztek el róla. A Wikipédia szerint a Big Mac-index megmutatja két valuta közötti vásárlóerő-paritást (PPP-t), ezzel megvizsgálható, hogy milyen árfolyamváltások kellenek ahhoz, hogy különböző termékek ugyanannyiba kerüljenek más-más országokban.

(Nyitókép: Twitter/McDonald’s Philly)


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Tech
Beújít a Spotify! Jönnek a videók!
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 18.