Kultúra

Azt hiszed, Trump rémes elnök lesz? Hozzájuk képest egy George Washington

  • Szerző:nuus
  • 2017.01.20 | 06:45

Volt, aki az ufóknak, más a terroristáknak adta el az országot, és volt, aki gyűlölte az egészet. És olyan is, aki túl hülye volt ahhoz, hogy úgy általában lássa, mi történik. Remek lista vacak elnökökből, szerencsére nem a valóságból.

Ma, ha esik, ha fúj, beiktatják Donald Trumpot az Egyesült Államok 45. elnökeként. Teszik ezt annak ellenére, hogy a szavazók többsége nem rá szavazott – ezért az elektori rendszert lehet hibáztatni –, és hogy a többség inkább alkalmatlannak tartja, mint alkalmasnak. Az utóbbiról maga Donald Trump tehet, de hát az vesse rá az első követ, akinek ezt megengedi a Secret Service.

Na de fel a fejjel, nem vagyunk amerikaiak, hogy igazán zavarjon minket ez a furcsa narancsszínű ember. Ráadásul a popkultúra már megtanított minket arra, hogy Donald Trumpnál sokkal alkalmatlanabb emberek is kerülhetnek az elnöki székbe. Itt az öt kedvencünk a rosszak közül.

A Bestia és a Vigyori

Warren Ellis Transmetropolitan című képregényében egy remek elnökválasztást követhetünk figyelemmel. Az USA két turnust leszolgált, semmiben sem hívő, önmagát macsó retorikával eladó alkoholista elnöke, a Bestia, épp leköszön. Helyét pedig a jólfésült, üres frázisokat puffogtató, nihilista Vigyori, azaz Garry Calahan veszi át. A figurák akár külön helyet is érdemelnének a listán, de akkor túl hamar kifogynánk a helyezésekből.

Transmetropolitan_-_Filth_of_the_City_p02-03

“Ha az emberek 51 százaléka eszik holnap, és 49 százaléka nem, én elvégeztem a munkámat.”

A Bestia

“Gyűlöllek titeket, tudjátok? Minden mocskot. Azért akarok elnök lenni, mert utállak titeket, és ki akarok baszni veletek.”

A Vigyori

Robert L. Booth

Legalább egy tucatnyi olyan elnök van a filmekben és képregényekben, aki kirobbantja a harmadik világháborút. Ahhoz viszont különös hülyeség kell, hogy valaki higgyen abban, hogy ez meg is nyerhető. A Dredd bíró képregények utolsó elnöke, Booth azonban azzal a meggyőződéssel lövi ki az atombombákat az oroszokra, hogy jól fog kijönni a háborúból. A sztori végét tudjuk: a világ elpusztul, a bírók veszik át a hatalmat, az elnököt pedig a Fort Knox legmélyebb széfjébe zárják el százéves, altatásban töltött büntetésre. Mikor Booth mégis kiszabadul, Dredd kapja el, büntetését pedig életfogytig tartó mezőgazdasági munkára módosítja. Végül az általa kirobbantott mutánsháború egyik lövöldözése után lövik le saját emberei.

Robert_L_Booth_Illustration

James Dale

Sok marhaságot el lehet követni a szabad világ vezetőjeként, amivel még lemarad az ember a listánkról. De elhinni azt, hogy az ufók tényleg békével jöttek, az azért pontot ér. A Támad a Mars! Dale elnöké ráadásul az első tárgyalókülönítmény lemészárlása után még meghívja az idegeneket a Kongresszusba, ahol aztán az ország vezetésének nagy része a marslakók áldozatává válik. Dale innentől menekül, megpróbálkozik egy atomcsapással, majd pedig az elnöki bunkerbe betörő idegenek ölik meg. Ezzel az eredmény négy nulla a Mars javára a félidőben, Dale elnök pedig felkerül a legbénább popkult elnökök listájára.

Zartan

Saját jogán nem lehetne elítélni a két sikeresebb G.I. Joe film amerikai elnökét, mert a figurának még egy névre sem telt. Hiába keressük, még az IMDB-n is csak egyszerűen President néven említik. Van azonban egy időszak, amikor valójában a Cobra tagja, Zartan látja el az elnöki teendőket. Megszünteti a Joe-kat, a Cobra kezébe adja az országot, majd pedig a világ atomfegyvereinek elpusztítása után egy új fajta, kinetikus energiával romboló űrfegyverrel kezdi el zsarolni a világ kormányait. Külön-külön is rémes tettek, de összeadva pedig helyezést is érnek. Különösen, ha belegondoltok, hogy a fickót meg se választották, csak helyettesít.

Merkin Muffley

Bérelt helye van a béna amerikai elnökök listáján a Dr. Strangelove elnökének. Nem akar ő rosszat, de addig vár a döntéssel, és addig próbálja meghallgatni a másik felet is, hogy végül a bolygó nagyobbik részén megszűnik az élet egy atomháború következtében. Muffleynak köszönhetjük a film egyik mondatát, amivel az épp egymásnak eső Turgidson tábornokot és az orosz nagykövetet akarja leállítani:

„Uraim, itt nem verekedhetnek! Ez a Háborús Terem!”

Na, ugye hogy Trump nem is olyan rémes? (De.)


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Időjárás
Napsütés és zuhé várható
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 28.