Tech

Viselj szondát a bőrödön, hogy ne állj fejre részegen!

  • Szerző:nuus
  • 2016.10.22 | 10:00

A Kaliforniai San Diego Egyetem mérnökei új ötlettel álltak elő az ittasan okozott balesetek ellen: egy olyan tapaszt fejlesztettek, ami jelzi, ha viselője a kelleténél több alkoholt ivott.

Kivel ne fordult volna még elő, hogy átesett a ló másik oldalára: lehajt még egy felest, és elveszti a kontrollt. Mégis úgy érzi, képes a volán mögé ülni, vagy felpattanni a biciklijére. Az új fejlesztés egy olyan, elektronikus tapasz, aminek szenzorai érzékelik, ha viselőjének izzadtságában megnő az alkoholszint, és jelzi okostelefonunknak, mekkora épp ez az érték.

Az eszköz kicsit úgy néz ki, mint egy áruházi lopásgátló, de ennél sokkal több: egy bioszenzorokkal ellátott tapasz, ami olyan anyagokkal van ellátva, amik stimulálják az izzadást. A tapaszhoz  tartozik még egy kisebb elektronikus áramkör lap, ami Bluetooth kapcsolaton keresztül továbbítja az információt. Bár a fejlesztők igyekeznek ideiglenes tetoválásként emlegetni a találmányt, ez még messze van a valóságtól.

Az észrevétlenségén van még mit fejleszteni (forrás: Flickr UC San Diego Jacobs School of Engineering)
Az észrevétlenségén van még mit fejleszteni (forrás: Flickr UC San Diego Jacobs School of Engineering)

STOP!

A lényeg: ha az alkoholszintünk már olyan magas, hogy veszélyes autóba ülnünk, a tapasz jelzi a telefonunknak. Ez szuper ötlet, az viszont más kérdés, hogy becsiccsentve éppen a veszélyérzetünk csökken, így elég valószínű, hogy lesznek olyanok, akik csak legyintenek a figyelmeztetésre. Ilyen esetekben nem lenne rossz megoldás, ha az infó közvetlenül az autónkhoz érkezne, és magas érték esetén nem lehetne beindítani.

Az ötlet, hogy izzadságból mutassák ki az alkoholt, nem teljesen új, már létezett ilyen technológia, viszont ez a korábbiaknál sokkal gyorsabban mutatja ki, ha túlságosan felöntünk a garatra: csupán 8 percre van szükség, míg korábban két-három óra kellett hozzá. Lássuk be: annyi idő után jobb esetben már épségben hazaértünk, rosszabb esetben a kórházban fekszünk.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Tech
A Facebook-on is beköszön a MI
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 19.
Sport
Európa bajnok lett Érdi Mária
  • szerző:nuus
  • 2024. 02. 23.