Infotech

Mesterséges intelligencia? Hát olyat Pesten is fejlesztenek!

  • Szerző:nuus
  • 2016.12.02 | 06:45

Az Emarsys intelligenciája egyelőre hírleveleket küld ki, a technológia azonban ezer más dologra is használható.

Ha csak azt tanultuk volna meg az Emarsys sajtóeseményén, hogy a hype-free angol kifejezés magyar megfelelője a hűhómentes, már megérte volna elmenni. De emellett arról is esett szó, hogy mégis mit keres a mesterséges intelligencia a marketingben.

Merklik László, a cég termékfejlesztésért felelős igazgatója először a big data kifejezést szálazta szét. Szerinte az első nagy felismerés az volt, hogy a marketingeseknek elsősorban nem adatokat kell átadni, hanem információkat. Aztán elkezdett információból is túl sok lenni, ennek a feladatnak a megoldására egy automatizált marketingrendszert fejlesztett a cég. Ma pedig azt is bejelentették, hogy a világszerte több irodával rendelkező Emarsys Budapesten akarja folytatni a mesterséges intelligenciás kutatásait.

Még félreismerik az MI-t

Ahhoz, hogy a tanuló algoritmusokkal felvértezett MI-rendszerek elterjedjenek, több dolog összjátékára volt szükség. Maga a mesterséges intelligencia több mint ötven éves koncepció, de mostanra lett elég feldolgozási kapacitás és elég tanításra használható adat ahhoz, hogy munkára lehessen fogni. A technológiával kapcsolatban Merklik szerint még sok a tévhit. Az egyik szerint már attól kell félni, hogy öntudatra ébred a kód, mint a Terminátorban, a másik közkeletű tévhit szerint viszont lehetetlen olyan dolgokra megtanítani, amihez például emberi ízlés kell.

Sokan azt hiszik, hogy ez kockafejűek által létrehozott még nagyobb kocka.

A helyzet egészen más, de a vásárlók számára nem biztos, hogy biztatóbb. Az algoritmusok képesek pontosabban azonosítani a rendszeres vásárlókat, a csak egy-egy termékért visszajáró embereket és azokat is, akik nagyobb összeget költenek a webboltban. Emellett viszont a rendszert azt is ki tudja sakkozni, hogy melyik ügyfelet milyen kedvezményekkel lehet vásárlásra biztatni.

A fentiek mellett a mesterséges intelligencia – ha eleget foglalkoztak a tanításával – a mintából kieső adatokkal is tud mit kezdeni. Azaz, ha egy váratlan baleset miatt nagyobb mennyiségű fáslit veszünk, nem azt fogja gondolni, hogy az új hobbink a fásligyűjtés, és nem tapétázza tele a hírlevelet és az internetes hirdetéseket ilyen reklámokkal.

Nem csak reklámlevelet tud küldeni

Ha nem üzletemberként, hanem felhasználóként nézzük, ez még kevés ahhoz, hogy szeressük a mesterséges intelligenciát. Az egyelőre butácska, a szóból nehezen értő, de lassan okosodó személyi asszisztens rendszerek majd megszerettetik velünk őket. Addig is érdemes megnézni a Her című filmet, ami bemutatja, milyen lenne egy működő MI.

Forrás: startupradar.hu

Címlapi kép: pixabay.com


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Sztárok
Sejtelmesen üzent Stana Alexandra
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 16.
Sztárok
Majka csúnyán megalázta Curtist
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 16.