Mobiltech

Betilthatják az iPhone-t, mert nem tilt le vezetés közben

  • Szerző:nuus
  • 2017.01.19 | 10:14

Lehet, hogy hamarosan bírósági döntés tiltja meg az iPhone telefonok eladását Kaliforniában. Egyszerűen azért, mert túl veszélyes, hogy vezetés közben üzenetet írnak az emberek, és a gyártó ezt nem akadályozza meg.

Julio Ceja kaliforniai lakos és öntudatos polgár. Nagyon aggódik amiatt, hogy az emberek vezetés közben is nyomogatják a telefonjukat, sms-t vagy iMessage-et írnak, ami érthető okokból komoly balesetveszélyt jelent – ő maga is karambolozott egy ilyen autóssal. Angolul „texting and driving” néven emlegetik a problémát, aminek Ceja szerint ideje véget vetni.

NEW YORK, NY - APRIL 30: A driver uses a phone while behind the wheel of a car on April 30, 2016 in New York City. As accidents involving drivers using phones or other personal devices mount across the country, New York lawmakers have proposed a new test called the Textalyzer to help curb mobile phone usage behind the wheel. Similar to a Breathalyzer test, the Textalyzer would allow police to request phones from drivers involved in accidents and then determine if the phone had been used while the drivers operated their vehicles. The controversial bill is currently in the early committee stage. According to statistics, In 2014 431,000 people were injured and 3,179 were killed in car accidents involving distracted drivers. (Photo by Spencer Platt/Getty Images)
Fotó: Spencer Platt/Getty Images

Az öntudatos polgár keresetet nyújtott be a Kaliforniai Fellebbviteli Bíróságra, amelyben azt kéri: tiltsák meg valamennyi iPhone eladását, amíg a cég nem adja ki azt a szoftverfrissítést, amely megakadályozza a vezetés közbeni telefonnyomogatást.

Bár nyilván más telefonon is lehet üzeneteket írni vezetés közben, Ceja szerint az Apple a fő bűnös.

„Ha az üzenetírás és vezetés a baj hajója, akkor az Apple a kapitány rajta”

– fogalmazta meg költői módon a kifogást. Az Apple-nek ugyanis 2008 óta van saját, szabadalmaztatott technikai megoldása arra, hogy lezárja a telefont vezetés közben, vagyis nem lehet nyomogatni (a szabadalom sematikus ábrái itt elérhetőek, ha valaki érti, feltétlenül írja meg nekünk, hogy működik!), mégsem építette be a készülékekbe, vagyis szándékosan szabotálja a közlekedésbiztonság javítását.

Az Apple ellen egyszer már indult hasonló per, akkor egy texasi család nyújtott be keresetet, mivel 2014-ben, szenteste szenvedett (egy halálos áldozatot követelő) balesetet: a vétkes teherautó sofőrje épp a FaceTime-ot használta vezetés közben. Akkor a cég a sofőrre hárította a felelősséget, mondván, hogy bárki le tudja halkítani, vagy repülő módba állítani a telefonját.

Az amerikai Nemzeti Közlekedésbiztonsági Hatóságnak is van egy friss, tavaly novemberi ajánlása, amely szerint az okostelefonokba „vezető módot” kellene beépíteni, ami megakadályozza a hozzáférést az üzenetekhez, a közösségi médiához vagy a videókhoz.

Forrás: MacRumors


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló