Tudomány

Lehet, hogy örökre megoldották a világ energiaproblémáit

  • Szerző:nuus
  • 2017.02.19 | 13:20

Talán túlzás még a végső megoldásról beszélni, de finn kutatók nagyon érdekes felfedezést tettek: olyan anyagot találtak, amely többféle energiát is elektromos árammá tud alakítani.

Perovskite_mineral
Az eredeti perkovszkit – fotó: Andrew Silver, USGS – http://libraryphoto.cr.usgs.gov

Perovszkit-kristályok igazából nem jelentenek túl nagy újdonságot –az első, névadó ásványt még 1839-ben fedezték fel, és ma már vagy 400 fajtáját ismerik. Az is ismert volt, hogy egyes típusaik képesek energiát elektromossággá alakítani. A finn Oului Egyetem kutatói azonban felfedeztek egy olyan változatot (kémiai képlete alapján KBNNO-nak nevezték el), amely egyszerre képes a fényt, a nyomást és a hőt is átalakítani árammá.

Az Applied Physics Letters című szaklapban megjelent tanulmány szerint ráadásul a fényt már szobahőmérsékleten is képesek árammá alakítani, míg korábban ez csak magas hőmérsékleten sikerült hasonló kristállyal. A KBNNO hatékonysága még alacsonyabb, mint a speciálisan egy-egy energia átalakítására használt anyagoké (például mint egy napelemé), de a kutatók optimisták, remélik, hogy ezen lehet javítani.

Ha sikerrel járnak, és igazi multifunkciós energiaforrást találhatnak. Ezt használhatják például mobiltöltőként, de fontosabb, hogy olyan érzékelőket építhetnek, amelyek nem igényelnek energiaforrást, hiszen maguk is azok (például egy olyan hőmérőt lehet elképzelni, ami magával a mért hővel működik, azt alakítja árammá).


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Zene
A KISS eladta a lelkét az ABBA-nak
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 23.