Tudomány

Radikális módszerrel számolta fel az orvvadászatot egy indiai orrszarvú-rezervátum

  • Szerző:nuus
  • 2017.02.19 | 10:04

A vadőrök egyszerűen agyonlövik a vadorzókat, aminek meg is van az eredménye. Más kérdés, hogy a helyi lakossággal milyen konfliktusok alakulnak ki.

Hiába minden felvilágosító munka, az emberi butaság legyőzhetetlen: a hagyományos kínai orvoslásban hívő emberek sokasága a mai napig azt hiszi, hogy az orrszavú tülkének gyógyító-, illetve potencianövelő hatása van. Ennek megfelelően szerte Afrikában és Ázsiában megállíthatatlannak tűnik az orrszarvú fajok illegális vadászata. Van persze egy kivétel: az északkelet-indiai Kaziranga Nemzeti Park.

A megoldás viszonylag egyszerű: a katonai egyenruhát és fegyvereket viselő őröknek kiadták a tűzparancsot. Lehet rajta vitatkozni, hogy ez etikus-e, de hatásos: 2015-ben több mint húsz orvvadászt öltek meg, míg a vadorzók ennél kevesebb orrszarvúval végeztek. A kritikusok szerint viszont ez nem más, mint bírósági tárgyalás nélküli kivégzés, és hát ebben is van valami igazság.

Ráadásul – a BBC riportot is forgatott erről –,  a természetvédelem konfliktusba kerül a helyi lakossággal. A hivatalos természetvédelem igyekszik növelni a rezervátumok területét, korlátozni ott az emberi tevékenységet, de ez például azzal jár, hogy ki kell telepíteni az ott élő falusiakat. Különösen nagy gond ez az 1,3 milliárd lakosú Indiában, ahol már alig maradt szabad földterület.

SAN DIEGO, CA JANUARY 26: In this handout photo ?Lali,? an 8-week-old female Indian rhinoceros calf, made her first public appearance San Diego Zoo?s Wild Animal Park alongside her first-time mother, Gari on January 26, 2006 in San Diego, California. Lali, which means darling girl in Hindi, is the 50th Indian rhino calf born at the Wild Animal Park since the first two individuals of this critically endangered species first arrived in 1972. Known as the foremost breeding facility in the world for this species, the Wild Animal Park is home to 16 Indian rhinos, the largest of any population in the United States. (Photo by Ken Bohn/Zoological Society of San Diego via Getty Images)
Fotó: Ken Bohn/Zoological Society of San Diego via Getty Images

Az indiai orrszarvú (Rhinoceros unicornis) valaha az indiai szubkontinens északi részén, a Himalája lábánál mindenütt elterjedt volt, a mai Pakisztántól a mai Bangladesig. A 20. század elején már majdnem teljesen kipusztult, de néhány rezervátumban eredményesen védték meg őket, így mára úgy 3500 példány élhet szabadon.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá 1 hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Sztárok
Majka csúnyán megalázta Curtist
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 16.