Tudomány

Megmenekül a világ, a tudósok a széndioxidot üzemanyaggá alakítják

  • Szerző:nuus
  • 2016.10.19 | 11:43

Véletlenül jöttek rá, hogy a klímaváltozásért és az üvegházhatásért felelős CO2-ből etanol is létrejöhet. Ami azért jó hír, mert etanollal autók is mennek, így duplán lehetne megoldásokat találni. eltűnne a sok feleslegesen termelt szén-dioxid, és még üzemanyagot is nyernénk vele. Ráadásul olcsón. Túl szép, hogy igaz legyen?

Middle East Instability Props Oil Price Close to All Time High
Christopher Furlong/Getty Images

Az etanollá alakítás ráadásul olcsó, biztonságos és tervezhető folyamat is, ezáltal jókora mennyiségű széndioxidot csapolhatunk le a légkörből. A Tennessee-beli Oak Ridge National Laboratory-ban egy új elektrokémiai eljárást dolgoznak ki, hogy az így elnyert üzemanyagot fel lehessen használni járművekben és áramfejlesztőkben. A művelethez egyszerű anyagok szükségesek, az újítás viszont az, hogy a nanotechnológiát is bevonják a réz és szén apró tüskéit érintő folyamatba:

Nem hazudjuk azt, hogy értjük, mi történik, de ami fontos: Adam Rondinone szerint számos előnye van az ő módszerüknek az eddigi, hasonló törekvésekhez képest, például

Szobahőmérsékleten működik az eljárás, így bármikor elkezdhető, vagy abbahagyható, különösebb előkészület vagy energiabefektetés nélkül.

Az etanol kiváló oldószer, de alkoholtartalmú italok elkészítéséhez is felhasználható, szóval nem lesz gond az így előállított borszesz további sorsával, ha nem csak üzemanyagként volna rá szükség.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló