Tudomány

A kutyáink rólunk álmodnak

  • Szerző:nuus
  • 2016.10.25 | 08:03

Az ebeknél még alvás közben is a gazdi az első, de a macskáknak akkor is az egér a legfontosabb.

'Actuel Dogs' - Luxury Dogs Hotel Visit
Fotó: Franck Prevel/Getty Images

Dr. Deirdre Barrett évekig tanulmányozta az emberi alvási szokásokat, és azt állítja, hogy a kutyákat is a napi események foglalkoztatják alváskor. A Harvard pszichológusa szerint ez a kutyusoknál is sokkal vizuálisabb formában, kevesebb logikával zajlik. Kijelenti, hogy nincs okunk feltételezni, hogy az állatok ebben a helyzetben másképp működnek – főleg az emlősöknek van az emberéhez nagyon hasonló alvási ciklusuk. Náluk is bekövetkezik egy mély alvási szint, ahol az agy kevésbé aktív, aztán jön az REM-szakasz (a gyors szemmozgással), ami az álmokat hozza.

Ezért bátran feltételezhetjük, hogy az emlősök is álmodnak.

állítja a tudós az Independentben.

Közismert, hogy a kutyák bolondulnak a gazdiért, így különösen mélyen érinti őket a velünk való viszony. Megjelenhet nekik álmukban az arcunk, az illatunk és hogy aznap hogyan bántunk vele.

Ezzel szemben a macskákat még inaktív állapotban is inkább csak a saját dolgaik foglalkoztatják. Michel Jouvet, az egyik első alváskutató a cicák agyában roncsolta azt a kis területet, amely gátolja az REM-szakasz alatti testmozgást.

Az állatok minden alvási fázisban nyugodtan hevertek, de mikor jött a gyors szemmozgásos szakasz, akkor felpörögtek – összevissza karmoltak, járt a lábuk, felpúposították a hátukat… teljesen úgy, mintha egeret üldöztek volna.

Deirdre Barrett doktornő megerősíti a tapasztalatot, szerinte is akkor lendül mozgásba a kutya lába, amikor az álmot nagyon átéli.  Egy tanácsot is ad a gazdáknak:

Ha azt szeretnénk, hogy jó álma legyen kedvencünknek, akkor napközben pozitív élményeket adjunk neki, este pedig biztosítsunk nyugodt körülményeket. Ahogy ez az embereknél is működik.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Sztárok
Majka csúnyán megalázta Curtist
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 16.