Tudomány

Megvan az első AIDS oltóanyag! Ha működik, akkor oltással megelőzhetjük a fertőzést

  • Szerző:nuus
  • 2016.12.09 | 11:17

A SAV001 nevű vakcinát kanadai tudósok egy génmódosított, teljes vírusból állították elő.

Chil-Yong Kang / Youtube
Chil-Yong Kang / Youtube

A kanadai Western University kutatócsoportja fejlesztette ki a vakcinát, és már HIV-negatív személyeken is fogják jövő ősszel tesztelni, azt figelik, hogy beoltottak termelnek-e ellenanyagot a vírus ellen. A Retrovirology nevű szakfolyóiratban közölt tanulmány szerint a szert már 33 önkéntes HIV-fertőzötten tesztelték, és nyilvánvalóvá vált, hogy használata azon túl, hogy hatékony, biztonságos is. A működése a gyermekbénulás és Hepatitis A elleni szeréhez hasonló: azaz

a hatása az ártalmatlanná tett, halott vírusokon alapszik, amit így megismer a szervezetünk és ellenanyagot termelve igazi fertőzés esetén már legyőzi a vírust

– írja a Futurism.com.

A második fázisba érkezett vakcinát 600 klinikai alanyon fogják vizsgálni, akik közt lesznek átlagos egészségi állapotúak és magasabb rizikófaktorral rendelkezők is. Ha az eredmények kielégítőek lesznek, akkor jöhet a harmadik szakasz, immár hatezer pácienssel, a világ minden tájáról.

Ha meg tudjuk mutatni, hogy eredményes az oltásos megelőzés, akkor képesek leszünk megállítani az AIDS  járványszerű terjedését.

bizakodik a projektvezető, Chil-Yong Kang.

Korábban már hírt adtunk egy londoni esetről, ahol egy HIV-fertőzött teljesen meggyógyult, most többek számára is javulnak a betegség elkerülésének esélyei.

A világon nagyjából 36,7 millió fertőzött él, akik közt 1,8 millió gyermek is van.

 

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Celeb
Galambos Dorina nem tervez gyereket
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 16.