Sorozatok

Még Tom Hanks és Viola Davis is küzd néha önbizalomhiánnyal

  • Szerző:nuus
  • 2016.12.02 | 11:05

A Variety magazin Actors on Actors sorozatában szakmáztak egy jót a neves színészek, akik néha konkrétan imposztoroknak tartják magukat.

ART STREIBER FOR VARIETY
ART STREIBER FOR VARIETYfotó: ART STREIBER FOR VARIETY

A január 3-án a PBS SoCal műsorán bemutatásra kerülő, Színészek egymás közt című beszélgetős műsor ötödik szezonjában két igazi nagyság cseveg. A 60 éves, Oscar- és Golden Globe-díjas Hanks megkérdezte például kolléganőjét, az 51 éves, kétszeres Oscar-jelölt, Tony-díjas Davist arról, hogy az-e a legjobb módja, ha úgy készül fel a szövegből, mintha már úgy 800 alkalommal előadta volna ugyanazt. A színésznő szerint még a színpadon sem érdemes a rutinra építeni: akár még egy fura hangsúly is kizökkentheti.

Forrest Gump megformálója egy filozofikus fejtegetésbe is csapott, a párbeszédek mivoltáról: szerinte amikor már valamit előre be kell tanulnod, és mondjuk százötvenedjére adod elő, akkor abban már semmi szabadság nincs: előre tudható, hová fog kilyukadni. Davis szerint nem is az a lényeg, hogy mi hangzik el, inkább a karakterekre érdemes koncentrálni, hogy minél többet tudjunk meg róluk. Kicsit önmagunkat is felfedezzük ekkor.

Hankset még az is zavarja, hogy a filmek az örökkévalóságnak készülnek. Ha például bármelyiket 7 év múlva újranézed, utólag máshogy fogod értékelni, és már nem tudsz változtatni rajta. A színdarabokat ezzel szemben körbelengi egy fátyolszerű érzés: ami az egyik pillanatban történt, az már el is tűnik a következőben. Davis szerint a folyamatos imposztor-érzés ott van a színészek génjeiben, és ugyanúgy megjön a színdaraboknál is: amikor tudod, hogy sosem leszel tökéletes.

Csalók vagyunk.

– összegzi a színésznő. Főleg ha olyanok bőrébe kell bújnunk, akik kimondanak bizonyos szavakat, megtesznek dolgokat. Csupa olyasmit, amit mi nem szeretnénk. Ráadásul mindezt hitelesen, természetesnek tűnően kell visszaadnunk – teszi hozzá Hanks. Mikor arról kérdezik egy-egy jelenet kapcsán, mi a titka, kitérő választ szokott adni:

Fogalmam sincs, hogyan csináltam. Ha volna titkos receptem, szerinted megosztanám?

Később elárulta, hogy ha arra a kutyájára gondol, amelyet nyolcéves korában veszített el, az akkori érzést építi be például egy magányos szerephez – szemezget a Variety.

A  teljes videó itt található:


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Színház
Kirúgják Udvaros Dorottyát?
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 09.