Zene

Dollármilliók repkednek, Paul McCartney beperelte a Sony-t, hogy visszakapja végre a dalait

  • Szerző:nuus
  • 2017.01.19 | 16:33

Beatles dalokról van szó természetesen, és komoly slágerbombák is szerepelnek köztük. Olyanok, mint a Love Me Do vagy az I Want To Hold Your Hand.

INDIO, CA - OCTOBER 15: Musician Paul McCartney performs during Desert Trip at the Empire Polo Field on October 15, 2016 in Indio, California. (Photo by Kevin Winter/Getty Images)
Paul McCartney a Desert Trip fesztiválon, az Empire Polo Fieldben (Indio, Kalifornia), 2016. október 15-én. Fotó: Kevin Winter/Getty Images.

A sztori még a 60-as években kezdődött, és ha McCartney tudta volna előre, hogy ilyen viharos lesz a Beatles dalok jogainak sorsa, lehet, hogy sose vág bele. A Beatles dalok ügyeit éveken át egy kiadóvállalat, a Northern Songs gondozta, ám az, megkerülve a zenekart, akikkel nem ápolt túl jó viszonyt, eladta a jogokat az ATV Music-nak. Tőlük viszont Michael Jackson szerezte meg azokat 1985-ben 41 és fél misiért. Tíz évvel később ő is továbbpasszolta a jogok felét, de ő sem McCartney-nak, hanem a Sony-nak, mely cég tavaly a maradék másik félre is rátette a kezét.

Mivel az amerikai szerzői jogi törvény kimondja, hogy

56 év elteltével visszaigényelhetőek a jogok, a Beatles 32 daláé pedig jövőre válik elérhetővé,

McCartney tavaly ősszel akcióba lendült. Az amerikai szerzői jogvédő hivatalhoz fordult. Ha sikerrel jár, azzal csak az USA-ban szerezte volna vissza a jogokat, világszerte továbbra is a Sony kezében maradtak volna.

Csakhogy a Sony nem mutatott egyelőre hajlandóságot a megegyezésre, még az USA-ra vonatkozóan sem. Valószínűleg ragaszkodnak a szépen tejelő jogokhoz, melyek birtokosa rendelkezik például a dalok mozifilmekben és a tévében való felhasználása felett is.

Akárcsak a Sony, úgy McCartney is hajthatatlan. A legfrissebb fejlemény a régóta húzódó üggyel kapcsolatban, hogy a zenész beperelte a céget. Hogy lesz-e megegyezés, abban csak reménykedni lehet. Mi mindenesetre McCartney-nak drukkolunk.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Celeb
Galambos Dorina nem tervez gyereket
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 16.