Tudomány

Hát ezért ilyen para a kecskék szeme!

  • Szerző:nuus
  • 2017.08.14 | 15:42

Nézed már valaha rád egy kecske "úgy"? És te néztél már rá valaha? Van valami elég ijesztő a kecskék tekintetében, ha eddig nem voltál benne biztos, most eláruljuk, hogy mi!

Az el kell ismerni, hogy a kecskék szeme minimum furcsa. De inkább különösen. És sokkal inkább para. Ez a természetes érzés azért van az emberben, mert a kecskék pupillája teljesen más, következésképpen teljesen máshogy is lát, mint az ember. Evolúciós eredmény a fura szem, amit meglehetősen jól is használ a kecske.

A kecskeszem kialakulásának természetesen a túlélés az oka. A hosszú, vízszintes pupillával jóval szélesebb horizontot képesek belátni, majdhogynem panorámaképet tudnak lőni a szemükkel. Sőt! Mintegy 50 fokkal el is tudják mozgatni vertikálisan a szemgolyójukat, tehát tízszer akkora mértékben, mint az ember. Ez azért különösen hasznos, mert nyugodtan lehajthatják legelni a fejüket, nem kell felemelni azt a körbekémleléshez: ugyanakkora látóterük van mindkét esetben.


A lapos pupillákat ráadásul nem zavarja annyira a fény, kevesebbet nyelnek el, tehát a nap sem vakítja el annyira a kecskéket, mint mondjuk az embert. Ez a pupilla féle amúgy általánosan jellemző több növényevő fajra is, hiszen így hatékonyan óvhatják magukat a ragadozóktól.


Mi sem mutathatná meg jobban ennek értelmét, mintha megnézzük egy ragadozó szemét.


A ragadozók pupillája általában kör, elnyújtott kör, vagy elnyújtott, álló ellipszis alakú. Ez a kutatók szerint azért alakult így, mert prédájuk általában a földfelszínhez közel mozog, az ilyen szemmel pedig vertikálisan nagyobb felületet látnak be. Lásd még aligátorok, de ide tartoznak az éjszakai ragadozók is, hiszen így szükség esetén érzékenyebbek lehetnek a kevés fényforrás befogására is.

Most hogy ez kiderült, azért még mindig ijesztő lenne, ha egy kecske próbálná betörni az iroda ajtaját!

Forrás: youtube.com


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Otthon
Így ne nyírd ki a szobanövényeid!
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 04.