Érdekes

Hogyan öljünk meg egy királyt?

  • Szerző:nuus
  • 2017.08.15 | 06:46

Királyokat manapság már nem ölnek, vagy csak ritkán, de régen egyáltalán nem ment ritkaságszámba a koronás fő kiiktatása.

A nagy angol drámaíró, William Shakespeare elég mostohán bánt Macbeth skót királlyal, beállítva őt egy hatalommegszállott, paranoiás gyilkosnak, ami elég távol áll az igazságtól, de hát ezt teszi a művészi szabadság, ami a műbe foglalt üzenet alá rendeli és alakítja a történelmi tényeket.

A 960 évvel ezelőtt meggyilkolt Macbeth egyáltalán nem volt az a véresszájú és velejéig gonosz ember, akit a rosszindulatú felesége és boszorkányok beszéltek rá a gyilkolászásra. Skót volt, és nagyon nem akarta az angolok befolyását, míg Duncan király viszont igen. Így került sor köztük a kenyértörésre, aminek az eredménye Duncan megölése, és Macbeth 17 évig tartó uralkodása lett. Ennek pedig az vetett véget, hogy az angolok nem nagyon bírtak leállni, és amikor Duncan fiai megnőttek, sereget adtak alájuk, és megtámadták Skóciát. A lumphanani csatában Duncan később III. Malcolm néven megkoronázott fia megölte Macbethet, akinek végül is csak annyi volt a bűne, hogy független Skóciát akart.

A család kötelez

A Trónok harcára sokan mondják ironikusan, hogy azt nem George RR Martin, hanem a történelem írta, Martin csak lejegyezte a múltat és beleírt még 3 sárkányt is. Az ókorban és a középkorban ugyanis szinte hétköznapinak számított egy-egy jó királygyilkosság, sőt kis túlzással azt mondhatjuk, amelyik király nem erőszakos halált halt, az számított kirívó esetnek. Ez nem is annak volt köszönhető, hogy ennyi hatalommániás ember élt akkoriban, hanem inkább annak, hogy a királyok és úgy általában a királyi családok tagjai a magjukat úgy szórták szerte meg széjjel, mintha fizetnének nekik ezért, így számtalan utódot hagytak hátra, akik viszont jó eséllyel a trónra vágytak, és ha oda is kerültek, akkor tudták jól, hogy más is szeretne ott helyet foglalni. És ennek mindig ölés lett a vége. Az udvar tele volt pusmogó és összeesküvő intrikussal, akik a királyok első botlására elkezdtek összeesküdni és beállni egy másik családtag mögé. És így ment ez évszázadokon keresztül.

Az előrelátó csecsemő

A gyakorlatiasabban működő királyok előrelátóak voltak, és nem akartak idő előtt elhullani, így inkább cselekedtek, mint Makedónia egyik uralkodója, Arkhelaosz is. Nagyapja, I. Alekszandrosz jól megkavarta a dolgokat, amikor úgy hunyt el váratlanul (igen, megölték, bár állítólag nem belsős munka volt, hanem külföldi ellenségei tették el láb alól), hogy írásos végrendeletet nem hagyott maga után, és nem is jelölte ki fiai közül az utódját. Aminek persze az lett az eredménye, hogy a fiúk közül hárman egymásnak estek, és polgárháborúba taszították az országot. Perdikkasz húzta a rövidebbet hármuk közül, és az ő fia volt Arkhelaosz, aki miután trónra került, az első dolga az volt, hogy mindenkit legyilkoltatott, aki csak veszélyt jelenthetett rá. A mészárlássorozat olyan nagy hírértékkel bírt, hogy Platón is megírta a Gorgiaszban (lesújtó vélemény), de Euripidész is szentelt az uralkodónak egy drámát még az életében (rajongó vélemény). De Arkhelaosz nem volt eléggé körültekintő, mert 13 év uralkodás után egy szép napon egyszerűen hátulról ledöfték – az egyik rokona volt az, ki más?

Meleg helyzet

Nem minden királyt öltek meg a hatalomért és a trónért. Volt, akinek azért kellett mennie, mert a korban megszokottakhoz képest másképp élt, mással hált, mint az elvárható lett volna. II. Edward például homoszexuális volt, amiből nem is csinált titkot, ám ez többeknek szúrta a szemét, így összeesküvést szőttek ellene, megfosztották a tróntól és szeretőjével együtt börtönbe vetették. De ezt valahogy nem találták kielégítőnek, így egy esti vacsora után az ex-királyt lefogták, és egy kifúrt végű ököszarvat toltak fel a fenekébe, amin keresztül pedig egy izzó vasat a beleibe. Még jó, hogy belehalt.

Szar ügy

Edward halálánál is van bizarabb, méghozzá III. Vencel cseh királyé, akit fiatalon, 16 éves korában ért a halál 1306-ban. Lehet, hogy George RR Martin is innen vette Tywin Lannister halálát, amit saját fia, a törpe Tyrion okozott: egy számszeríjjal lenyilazza, miközben az öreg király a WC-n trónol. Vencel is így végezte, csak sokkal rosszabbul, vagy inkább fájdalmasabban járt. Az olmützi vár WC-jében szúrták le egy lándzsával. Alulról.

Nálunk is menő volt a királygyilkosság

Ne gondoljuk, hogy nálunk nagyobb biztonságban voltak a királyok, mint máshol. Persze a legkomolyabban az angolok tolták, de ez nem jelenti azt, hogy magyar földön kevesebb királyt öltek volna, csupán azt, hogy míg a brit szigeteken nyíltan csinálták, nálunk inkább feltűnően sok volt a rejtélyes haláleset. Persze volt, amivel nem tudtak mit kezdeni, mint Kun László halálával, akivel az ő drága kunjai közül három végzett, mondhatni biztosra mentek. Ebben az esetben nem tudták azt mondani, hogy “vélelten baleset”. De nem is lehetett az, hanem magasabb érdekeket támogató, politikai bérgyilkosság volt, a lefizetett 3 kunt pedig nagyon gyorsan felkoncolták, nehogy köpni tudjanak a megbízójukról. Persze van ennél sikamlósabb verzió is: a női nem nagy tisztelőjének számító Kun László jó pár nőnek csavarta el a fejét, és így a megbízó lehetett egy bosszúszomjas férj is. A tetemet egyébként nem láthatta a nép, mert a bérgyilkosok olyan tökéletes mészárosmunkát végeztek, hogy kimondottan sokkoló látványt nyújtott a királyi tetem.

A legrejtélyesebb, már-már krimibe illő Nagy Lajos király lányánk, Máriának a halála, aki apját követte a trónon, és épp gyermekét várta, amikor 1395-ben meghalt. Papíron egy lovasbalesetben halt meg a következőképpen: egy reggel egyedül kilovagolt az erdőbe, de nem tért vissza és egy kiszáradt patakmederben akadtak rá, ahol a lova felbukott és a földre zuhanó királynőre zuhant, akit agyon is nyomott – úgy, hogy előtte azért még Mária megszülte a gyerekét. Az esetet már akkor is többen furcsának találták. Eleve egy királynő nem mehetett sehova sem egyedül, fegyveres kíséret nélkül, pláne úgy nem, hogy a gyermeke akkor már bármikor megszülethetett, na és számára idegen környezetben is volt, vagyis nem ismerte a terepet sem. És akkor ehhez még azt is vegyük hozzá, hogy Mária beteges alkat volt, aki a terhességet is nehezen viselte, folyamatosan lebzselt körülötte valaki. Ezek után ő kimegy egyedül lovagolni? Nehezen hihető.

Mint ahogy az apja, Nagy Lajos halála is felvetett pár kérdést, bár ott végül egyértelműbb volt a helyzet, és még írásos bizonyíték is akadt. A király meglehetősen szörnyű kínok között halt meg – azt mondták ételmérgezés. Hivatalos velencei jegyzőkönyvekből azonban kiderül, hogy a Nápollyal és Velencével többször is ujjat húzó Lajos meggyilkolására a velenceiek egy orgyilkost, bizonyos Julian Baldachinit bérelték fel, aki aztán nagy valószínűséggel a munkát el is végezte (a jegyzőkönyvbe is foglalt megbízás és Lajos halálának dátuma között csupán pár hónap van).

De vannak ennél egyértelműbb esetek is, amikor senki nem titkolt el semmit. I András és I. Béla testvérek voltak, akik között viszály dúlt. Amikor végre kenyértörésre került köztük a sor, András szívta meg. Béla parancsára börtönbe vetették, és egyszerűen halálra éheztették, ami nem túl humánus módja valaki megölésének, de nyilván hatásos. Béla sem járt jobban, őt a saját trónja “ölte meg”. A következőt írja az esetről a Képes Krónika:

A jámbor Béla király ezután betöltve uralkodásának harmadik évét, királyi jószágán, Dömösön összezúzódott beomló trónján; teste gyógyíthatatlan betegségbe esett; az ország néminemű dolgai miatt félholtan vitték a Kanizsva patakjához; ott távozott el a világból.

Itt is felmerül pár kérdés a konteóra éhes, gyanakvó emberben, de legfőképpen az: akkor itt most mi is történt pontosan?


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Tech
Már fizetni kell a Google Chromért is
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 23.