Figyelem!

Elmúltál már 18 éves?

Tudomány

Ez történik a testeddel, miután meghalsz

  • Szerző:nuus
  • 2017.08.22 | 18:38

A halál beállta után ijesztő folyamatok indulnak el a testünkben.

A mondás úgy tartja, hogy az életben két dolog biztos: a halál az adózás. És bár néhányan képesek kitérni az adózás elől, a halált senki sem kerülheti el.

A népszerű kórházas sorozatokban, filmekben gyakran csak nyugodt, békés elcsendesüléssel ábrázolják a halált, ám az elmúlás sokkal több ennél: miután a szívünk leáll, testünk bomlásnak indul. A test bomlásának mértéke számos tényezőtől függ: egyrészt a halál körülményeitől, másrészt testünk fizikai állapotától is.

A következő listán összeszedtünk 10 olyan érdekességet, hogy mi is történik a testeddel, miután megáll a szíved. És bár egyrészt visszataszítónak és hátborzongatónak tűnhet elsőre, valahol mégis határozottan káprázatos a folyamat.

10. Megváltozik a test színe

Amint leáll a vérkeringés, testünk színe elkezd megváltozni, és egy része lilás-kékes árnyalatra vált. Egyes testrészek teljesen elhalványulnak, mivel a vér kevésbé koncentrált ezen a területen.

9. A hullafoltok segíthetnek a nyomozóknak az ügyek megoldásában

Nagy segítség a nyomozók számára az ún. livor mortis, vagyis a hullafolt. Ennek alapján ugyanis megállapítható, hogy a testet a halál beállta után mozgatták -e. A halál után a vér megalvad, felgyülemlik az erekben, és nagyjából olyan állagú lesz, mint a zsírréteg a sült ételeken, így ha mozdítják a testet, e réteg is elmozdul.

8. Kihűl a tested

A halál után ez az első dolog, ami megtörténik: testünk elveszíti 37 fokos testmelegét, majd óránként 0,8 Celsius-fokot hűl.

7. Rángatózunk

Igen, ráng néha a holttest: a halál beállta után akár órákkal később is megrándulhat egy-egy végtag, ugyanis az izomszövetek elhalnak, ezáltal össze is húzódnak. Egy bizonyos mennyiségű összehúzódás így látható izomrángás formájában, és a látvány majdnem olyan ijesztő, mintha a holttest éppen zombivá változna át.

6. Kisimulnak a ráncok

Nagyjából olyan, mintha kapnánk egy Botox-löketet az arcunkba: ahogyan elernyednek arcizmaink, úgy simulnak ki szépen lassan a ráncaink is.

5. Nyögünk

Még a legmodernebb orvostudományt művelő szakemberek és ápolók is összerezzennek, mikor egy holttest hangot ad ki magából. A vokális izomzat elernyedése, valamint a különböző gázok távozásának kombinációjának hatása, hogy itt-ott szelelünk, akár a szánkon keresztül is.

4. A szemek és a nyelvek megduzzadnak

A bomló szervezetben létrejövő gázok miatt a szemünk kidülledhet, nyelvünk pedig megduzzadhat és akár ki is lóghat a szánkból.

3. Akár fel is robbanhatunk

Néhány évvel ezelőtt bejárta az internetet egy felvétel, amit egy tengerbiológus készített egy elpusztult bálnáról. Az állat a testében található gáztól egészen egyszerűen felrobbant a szemünk láttára. Nos, ugyanez megtörténhet az emberi testtel is. Ha a gáz nem tud hol kiszabadulni, a test felduzzad, és addig feszül, míg végül szabályosan kipukkad.

2. Leválhat a bőrünk

A halál beállta után a bőr elkezd lazulni, megnyúlni. Ahogy a gázok megindulnak a testben, bőrünk is fellazul, olyannyira, hogy szép lassan leválik a csontról és az izomról.

1. Természetes úton is mumifikálódhatunk

Bizonyos környezetben – például sósivatagban, vagy tőzegben – a holttestek képesek maguktól mumifikálódni. Ebben az esetben a bomlás mértéke alábbhagy, a test pedig meglepően jól konzerválódik.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Celeb
Galambos Dorina nem tervez gyereket
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 16.
Színház
Kirúgják Udvaros Dorottyát?
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 09.
Otthon
Így ne nyírd ki a szobanövényeid!
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 04.