Érdekes

Ping, pukk, vrumm, placcs – 9 különös hang, amit mégis mindenki ismer a világon

  • Szerző:nuus
  • 2017.09.22 | 07:03

Furcsa, absztrakt hangok, amik közül sokat órákig is el tudnánk hallgatni, de van olyan is, amitől azonnal menekülőre fogja bárki, a világ bármely pontján.

(kép: Malte Wingen on Unsplash)

Éppen a héten esedékes születésnapokat és évfordulókat nézegettük, amikor is elénk került Hans Geiger német atomfizikus neve (1945. szeptember 24-én halt meg), de az atomfizikáról vajmi keveset tudunk, és nem csak mi vagyunk így ezzel. Abban viszont egyetértettünk, hogy leghíresebb találmányát, a Walther Müllerrel közösen megalkotott sugárzásmérő csövet (a.k.a. Geiger-Müller-számláló) mindenki ismeri. Na nem feltétlenül a nevét, vagy a működését, esetleg azt, hogy mit is mér pontosan, de ha megmutatjuk valakinek a hangját, akkor egészen biztosan tudni fogja, hogy „ez az az atomos izé”. Innen már csak egy lépés volt, hogy összeszedjünk 8 másik furcsa hangot, amit szinte akkor is mindenki felismer, ha életében nem találkozott vele a való világban.

Geiger-Müller reccs-reccs

Az az atom izé, ami ha begyorsul, baj van. Az emberek nagy része életében nem találkozott még az eszközzel, de a hangja világhírű:

GEIGER COUNTER NOISE

The ticking noise of a radiation detector, from a victoreen cdv-700

Szonár ping

A tengeralattjáró is olyan dolog, amihez nem túl sok embernek volt köze, de ha meghalljuk ezt a hangot, azonnal a Vörös Októberre képzeljük magunkat:

SUBMARINE SOUNDS EFFECTS, SONAR SOUND, Sonar ping, u boat relaxing sleep white noise 8 hours

SUBMARINE SOUNDS EFFECTS, SONAR SOUND, Sonar ping, u boat relaxing sleep white noise 8 hours Here’s a 1 hour version of this video: https://www.youtube.com/watch?v=TCQbVnFSKR4 The soundscape of a submarine sounds will help you to calm your mind, concentrate, relax, fall asleep, focus better while you study or while you’re working, block out background noise such as music, phones, conversations, chatter, noise, traffic, pets, and neighbors.

Betárcsázós nííí-vá-pri-pri-prooooo

A hang, amit szerencsére már nem kell hallanunk, de ha megszólal, mindenkinek beugrik a legnagyobb kín, amit embernek el kellett viselnie valaha: a betárcsázós internet.

The Sound of dial-up Internet

I was bored so I wanted to see if I could get free dial up internet so I found that NetZero still has free service so I put in the number and heard the glorious sound of the Dial-up. Remind me of years gone. Unfortunately I was not able to make a connection.

Vincseszter klikk-klakk

A magyar köznyelvben csak „vincseszter” néven fut a híres sörétes shotgun fegyver, aminek a felhúzása adja az egyik leghíresebb hangot a világon. Ha ezt hallod a hátad mögül, akkor baj van, de ezt úgyis tudod:

Shotgun Cocking Sound Effect

I created this video with the YouTube Video Editor (http://www.youtube.com/editor)

Bálna humm-huuuuummmmmm

Az állatvilág legtöbb képviselőjével csak állatkertben találkozhatunk, sokakkal azonban még ott se, például bálnákkal. A hangjukat mégis mindenki ismeri. Rájöttek ugyanis elég sokan, hogy jó hallgatni őket. Itt a cikk felénél pihenésképpen kaptok is egy jó kis 8 órás mixet:

8 Hours of Whale Sounds Deep Underwater for Sleep and Relaxation

Download the Mp3 version at: http://www.mindamend.com/yt/8-hours-whale-sounds ► Subscribe to my channel and be updated with my latest tracks: http://www.youtube.com/user/MindAmend?sub_confirmation=1 This is a longer and alternative version of my 1 hour whale sounds track here: https://www.youtube.com/watch?v=savCAd6RyPI. This 8 hour version has a deeper underwater ambience, compared to the 1 hour version which has more ‘near surface’ bubble sounds.

A halál legvidámabb hangja, avagy Márió tü-tü-tü-tü-tü-tü

Mostanra talán mindenkinek kiderült, hogy ezeket a hangokat a popkultúra ismerteti meg velünk, amilyen kevésszer fordulnak elő ugyanis a való világban, annyira túltolják őket a filmekben. Sőt, a különböző médiumok teljesen fiktív hangokat is világhírűvé tudnak tenni, annyira, hogy már a saját világukon kívül is tudják őket azonosítani az emberek. Super Mario halálának hangja mindenkinek azt mondja ezen a bolygón, hogy itt most valaki nagyon megszívta:

Super Mario Dies Sound Effect

Download Link:http://themushroomkingdom.net

Lézer pju-pjú

A lézer hangja már csak azért is zseniális, mert igazából nem is létezik, szóval senki sem ismerhetné, hogyan is „szól”. De mégis, a sci-fikben általában hasonló hangok készülnek a lézersugarakat kilövő fegyverekhez, úgyhogy becsukott szemmel is mindenki rájönne: ezek lézerek!!!

Awesome Laser sound effects

These are some really cool and retro laser sounds.

Fénykard vrumm-vrumm

Kétség kívül ez a világ egyik leghíresebb hangeffektje, bár a Star Wars-ból még vagy 4-5 társát ide tudtuk volna tenni. Nincs ember, aki ne ismerné őket, ráadásul nagyon menő, ahogy annak idején megalkották őket. De amíg Darth Vader szuszogását egy doboz cigi után többen le tudnák kopírozni, Csubakka ordítását pedig egy nyikorgó szekrényajtóval is lehet reprodukálni, addig a fénykard utánozhatatlan:

Lightsaber Sound Effect HQ – HD.

No Description

Vilmos mondja: Áááááááááááááááááá, placcs

Ha ki kellene választani a filmekben legtöbbet használt hangeffektet evör, az csakis a Wilhelm Screamnek nevezett sikoly lehetne, egy régi westernben megalkotott kiáltás egy idő után csomó filmben feltűnt, poénból szinte mindenbe belerakták már a filmesek. Lehet, hogy a nevét nem ismered, de hallottad már:

The Wilhelm Scream Compilation

A video I found several years ago, with clips of films using the scream that is found in most George Lucas films… *NOTE** I did not make this video. Found it several years ago online….

Kihagytunk valamit? Akkor jöhetnek a kommentek, a ti választottatok lesz a 10. a listán.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.