Érdekes

100 éve halt meg Mata Hari, a bántalmazott nőből lett luxuskurtizán

  • Szerző:nuus
  • 2017.10.15 | 15:21

Az asszony, akinek a neve egybeforrt a kémkedéssel, a csalfasággal és a bujasággal. Ezek közül az utóbbiban mindenképpen bűnös Mata Hari, de története korántsem olyan egyszerű, mint ahogy azt a személyét övező legendák elhomályosítva tartják.

Fotó: Getty Images / Hulton Archive

Ki is volt ez a titokzatos nő?

Margaretha Geertruida Zelle 1876. augusztus 7-én látta meg a napvilágot a holland Leeuwardenben. A Frízföldről származó lány gyerekkora elég mozgalmas volt, anyja halála után internátusba kényszerült, ahol a családi tragédia után újabb nehézségekkel kellett szembenéznie: egy hatalmával visszaélő igazgatóval, aki folyamatosan szexuálisan zaklatta a tizenéves lányt. A botrány kirobbanása után az iskolában nem maradhatott, ezért nagyanyja, később nagybátyja gondoskodott róla. Amszterdamban, Leidenben és Hágában is megfordult tinédzserként, míg meg nem ismerte az igaz szerelmet egy újsághirdetésen keresztül. A naív lány azt nem tudhatta, hogy az iszákos tiszt pusztán fogadásból jelentette meg felhívását a lapban, ám a frigy ennek ellenére megköttetett. Egy gyors levélváltás után Margaretha 19 évesen feleségül ment a nála húsz évvel idősebb, skót Rudolf MacLeod tengerésztiszthez. Két gyermekük is született, de az idilli családkép csak néhány évig tartott ki.

MacLeod nem vetette meg se az italt, se a nőket és még a szerencsejáték rabja is volt, de a legborzasztóbb, hogy gyakran bántalmazta feleségét és a gyerekeket is. Norman John, a fiúgyermek háromévesen mérgezés következtében életét vesztette, húga, Luisa Johanna éppen hogy megmenekült a gyors orvosi beavatkozásnak köszönhetően. Mint kiderült, a vacsorát felszolgáló cseléd kevert mérget a gyermekek ételébe, hogy megtorolja McLeod férje ellen tett igazságtalanságait. Az asszony ezek után teljesen összetört.

Fotó: Getty Images / Walery / Hulton Archive

Férjét Jáva szigetére szólította a hivatása, de ezúttal vitte magával a családját is. A szomorú nőt egyetlen dolog tudta megvigasztalni boldogtalanságában: az érzéki táncmozdulatokkal hódító hölgyek. Az egzotikus tánc annyira megtetszett neki, hogy elhatározta, mindenképpen elsajátítja a látottakat. Egy alkalommal annyira belefeledkezett a műsorba, hogy nem hallotta férje szólítását. McLeod erre úgy bedühödött, hogy a hajánál fogva vonszolta végig a padlón, majd az ünnepségen egybegyűltek szeme láttára bántalmazni kezdte. Ekkor döntötte el, hogy elhagyja férjét, kerüljön bármibe is. A bíróság neki ítélte a kislányt, de MacLeod ezt nem hagyta annyiban: elraboltatta a gyermeket és halálosan megfenyegette a nőt, aki így kénytelen volt lemondani gyermekéről a kislány biztonsága érdekében.

A magára maradt Margaretha új életet kezdett, méghozzá olyat, amelyről mindig is álmodott: a saját maga ura volt és kénye-kedve szerint rendelkezett a sorsa felől.

Fotó: Getty Images / Walery / Hulton Archive

Így született meg Mata Hari legendája

Margaretha örökre eltűnt és megszületett Mata Hari, mely jávai nyelven annyit tesz: a hajnal szeme. A sötét múltú nő élete drámai fordulatot vett, egy hollywoodi film sem csilloghatna szebben, mint Mata Hari táncos karrierje. Nem sok kellett hozzá, hogy a legkeresettebb fellépők közé sorolja őt is a közélet, annak ellenére, hogy már túl volt a harmincon a kétgyermekes anya. Egzotikus karakterét tökélyre csiszolta és kolléganőivel ellentétben ő nem volt szégyellős, sőt, műsorszámaiban a ruhája szinte kivétel nélkül a földön landolt, egyedül a melleit takarta el. A közönség persze imádta érte, a nők irigykedve csodálták, a férfiak pedig a lábai előtt hevertek először Párizsban, aztán egész Európa-szerte.

Mata Hari testalkata nem kimondottan tükrözte az akkori nőideált, 178 centis magasságával, széles csípőjével és aprócska melleivel teljesen felülírta a szépségideál fogalmát, kisugárzása és bája térdre kényszerítette a legbefolyásosabb férfiakat is.

Mata Hari teljesen maga mögött hagyta a múltját, olyannyira, hogy egy új történetet talált ki magának.

Azt terjesztette magáról, hogy egy tehetős maharadzsa és egy gyönyörű táncosnő szerelmének gyümölcse, aki Síva templomában nőtt fel, most pedig szerte a világon hódol az istenségnek erotikus táncával. A díva annyit ismételgette magának a történetet, hogy lassacskán már ő maga is elhitte.

Fotó: Getty Images / Walery / Hulton Archive

Az elkerülhetetlen végzet

Karrierjét az első világháború kirobbanása kezdetben nem igazán gátolta meg semmiben. Elit társaságok állandó tagja volt, jelenléte megtiszteltetésnek számított, ő pedig nem győzött hálálkodni támogatóinak, hol a táncparketten, de talán még gyakrabban a hálószobában. Mivel a legbefolyásosabb férfiak szeretője volt, politikai szempontból kezdett egyre gyanúsabbá válni. Francia és német tisztek ágyasa volt, a francia titkosszolgálat ezt felettébb gyanúsnak találta, ezért letartoztatták. A tárgyalás során elítélték, sortűz általi halál várt a kémkedéssel vádolt és csupán 41 éves művésznőre.

1917. október 15-én a francia Vincennes-erdőben, tizenkét katona előtt Mata Hari még egyszer megbizonyosodott róla, hogy sose felejtsék el: szürke, gyöngyökkel kirakott ruhát, kesztyűt, hatalmas kalapot és díszes cipőt viselt a saját kivégzésén. Nem hagyta, hogy a szemét eltakarják, méltóságteljesen nézett farkasszemet a rá szegeződő fegyverekkel. Mielőtt halálos találat érte, csókot dobott a rá tüzelő katonáknak.

Az sajnos csak utólag derült ki, hogy a Mata Hari ellen felhozott vádakért egy bizonyos Doktor kisasszony fedőnéven tevékenykedő kémnő állt. Halála után 84 évvel tisztázta a francia igazságügyi minisztérium a holland táncosnő nevét:

Mata Hari nem kém volt, hanem áldozat, aki az élet örömeinek habzsolása közben nem értette, hogy sorsa megpecsételődik, ha a tűzzel játszik.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Celeb
Galambos Dorina nem tervez gyereket
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 16.