Utazás

Minden, amit a szállodai tolvajlásról tudni kell!

  • Szerző:nuus
  • 2017.12.13 | 06:47

Törülközőt, poharat és szappant biztos csórtál már el te is, eleve van, aki gyűjti az apró szállodai fogyóeszköz-ereklyéket, de ez még kispálya. A nagypályások például tévét lopnak. Csak egyet nem értünk: hogyan viszik ki?

Forrás: Pixabay

A Wellness Heaven több mint 1000 európai szálloda lopási tapasztalatait gyűjtötte össze felmérésében, ami egész sor meglepő tanulsággal szolgált. Ami ránk, vendégekre nézve kínos, hogy általában véve a szállodai lopás elterjedt dolog, szinte mindenki csinálja, de jórészt azért az apróbb, filléres tárgyaknak vész nyomuk a vendégek jóvoltából. Minél több a csillag egy szállodán, annál nagyobb a lopási hajlandóság a tolvaj hajlamú vendégekben, és annál merészebbek is. Egy luxusszállodából már akár komolyabb, értékesebb tárgyakat is megkísérelnek ellopni, és gyakran sikerrel.

A képzeletbeli tolvajlási listát persze azért továbbra is egy klasszikus, a törülköző vezeti, a megkérdezett szállodák 78%-a jelentett már be fürdőszobai lopást. Lehet, hogy ez komikusan hangzik vagy egyszerűen csak pitiánernek, de ha hozzátesszük, hogy egy szállodából évente több száz törülközőt lopnak el, ami több ezer eurót jelent, úgy már kevésbé tűnik viccesnek vagy kicsinyesnek a dolog. A listán a következők szerepelnek még: népszerűek a fürdőköpenyek (66%), a vállfák (50%), a tollak (39%) és az evőeszközök (35%) is.

A felmérés az extrémebb esetekről, a ritkábban tapasztalt, mégis jellemző lopási élményekről is szót ejt. Ezek az esetek már nagyobb kárt okoznak a szállodának, ráadásul feltételezhetjük, mert nagyobb tárgyakról van szó, hogy a tolvajok sem alkalmiak voltak, hanem inkább jó előre felkészültek.

Műalkotások

A menőbb szállodák szobáinak falán, bútorain gyakran elhelyeznek művészeti alkotásokat. Ám az ötcsillagos szállodák 34%-ban el is szokták lopni azokat, elsősorban is a festményeket. Természetesen a luxuslakosztályok vannak a leginkább veszélyben, a legkevésbé pedig a három csillag alatti helyek, mert ők maximum hangulatos posztert tesznek a falra.

Ágytakarók és nagypárnák

Ezek is elsősorban a drágább szállodákból tűnnek el, a középkategóriás és az alatti helyeket jobban békén hagyják a tolvajok. Ágytakarót valamivel többen lopnak, mint nagypárnát, és ha mind a kettőt viszi valaki, akkor pláne felmerülhet a kérdés: de hogy viszi ezeket ki?

Tévék

Az embereknek nem elég a fekete péntek, még szállodából is lopnak tévéket. Ezek is a jobb szállodákból tűnnek el, viszont ehhez a tolvajláshoz már tényleg kell komoly felkészülés, és szerszámok is, mert számolni lehet kábelekkel, rögzítésekkel.

Matracok

Ahhoz, hogy valaki kivigyen egy matracot a szállodából, lehet, hogy szuperhősnek kell lenni. A matracot nem tudod összehajtani, mint egy ágytakarót, és nagyobb, mint egy tévé. Szemtanúk mondjuk már számoltak be olyasmiről, hogy az éjszaka közepén valakit láttak egy matraccal, amint lefelé liftezik a garázsba.

Zongora

Igen, a matracnál is van nagyobb tárgy, amit szállodából valaha is elloptak. Zongorát mindössze egyetlen egyszer, egy olasz szállodából vittek el. A hangszer a luxusszálloda táralgójában állt, aztán egyik nap hirtelen eltűnt. Állítólag három ember egyszerűen csak kitolta az utcára, és azonnal nyoma is veszett. Vajon mit gondol ilyenkor egy szemtanú? Hogy csak megsétáltatják a zongorát?

A Wellness Heaven felmérése megállapít egy egészen érdekes tényt is: ahonnan érkezik a vendég, az meghatározza azt is, hogy mit lop el. Például a törülköző a németek nagy favoritja, és ha abból lopják a legtöbbet, jogosan merülhet fel a kérdés, hogy akkor a német vendégek lopnak a legtöbbet? Persze biztos más is lop törülközőt. Az olaszok a borospoharakre utaznak, a svájciak a hajszárítókra, a franciák pedig a tévék távkapcsolóinak megszállottjai.

A szállodák egyébként úgy vannak vele, hogy ha olyan kisebb tárgyról (pl. toll, kozmetikum) van szó, amin rajta szerepel az adott hely logója, akkor az ingyen elvihető szóróanyag. Hadd vigye csak a vendég, mert akkor az adott tárgy is viszi a szálloda hírnevét. Ha egy ilyesmit csomagol el az ember, azért nem fogják ráhívni az Interpolt. De minden más ellopása bűncselekmény, még ha maga a tárgy triviális is.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló