Tudomány

Mi történne, ha felrobbantanánk a Holdat?

  • Szerző:nuus
  • 2018.01.19 | 06:46
  • trendindex: 2

Még ha nagyon akarnánk, valószínűleg akkor sem tudnánk elpusztítani, de a következmények tükrében nem is nagyon lenne érdemes.

(kép: Pixabay)

A hidegháború alatt az amerikaiaknak voltak olyan terveik, hogy atombombát kellene robbantani a Holdon, úgy, hogy a detonáció a Földről is látható legyen, így fricskázva meg egy kicsit az űrversenyben akkor még előrébb járó szovjeteket. Egy atombomba mondjuk nem veszélyeztette volna a Holdat, sőt, a most rendelkezésre álló tömegpusztító fegyverekből is nagyon sokat kellene felvinnünk, hogy megsemmisítsük társbolygónkat, de abba azért érdemes belegondolni, hogy mi lenne, ha egyszer tényleg megsemmisülne. Nem járnánk jól, az biztos, a Hold ugyanis sokkal fontosabb nekünk, mint azt gondolnánk. Itt a RealLifeLore videója a témában:

What If We Destroyed the Moon?

The first 500 people to use this link will get a 2 month free trial of Skillshare: http://skl.sh/RLL6 Get the new RealLifeLore book here: http://amzn.to/2ieJLyN Please Subscribe: http://bit.ly/2dB7VTO Animations courtesy of Josh Sherrington of Heliosphere: https://www.youtube.com/user/Necrith Music is by Brandon Maahs. Check out his website and music by clicking this link: http://www.brandonmaahs.com/audio-reel Instagram: https://www.instagram.com/official_wh…

Ha a Hold felrobbanna, rengeteg darabra hullana szét, ezek közül pedig sok el is érné a Föld felszínét, de túl nagy meteoresőre azért nem kellene számítani: a kozmikus törmelék ugyanis a Szaturnuszhoz hasonlóan látható gyűrűvé rendeződne bolygónk körül. Ez mondjuk elég menő lenne.

Végülis az sem lenne rossz, hogy a fényesen világító Hold hiányában sokkal jobban meg lehetne figyelni a csillagokat. A napfogyatkozás látványáról viszont le kellene mondanunk.

A szörfösök viszont nem örülnének, hogy a Hold hiányában jelentősen csökkenne az ár-apály jelenség mértéke. Teljesen nem szűnne meg, mert erre a Nap tömegvonzásának is hatása van, de akkora dagály nem lenne többé, mint korábban.

A legnagyobb para viszont abból lenne, hogy a Hold hiányában megszűnne a Föld forgástengelyének stabilitása, ami teljes éghajlatváltozáshoz vezetne, eddig teljesen fagyos területek melegednének fel, és meleg vidékek válnának jégszekrénnyé.

Szóval inkább ne robbantsuk fel!


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló