Zene

Öntörvényű, excentrikus, erős és ma pont 30 éves: Rihanna

  • Szerző:nuus
  • 2018.02.20 | 06:46

A barbadosi származású amerikai énekesnő ma 30 éves. Ebből pontosan ugyanannyi ideig, 15 évig volt ismeretlen, mint amióta, 15 éve, híres. Rihanna gyorsan jutott el egy barbadosi átlagcsaládból a New York-i felső tízezerbe.

Mi magyarok akár utálhatnánk is Rihannát, akit úgy vártunk tavalyelőtt a Szigetre, mint egy falat kenyeret, mégis hatalmas csalódást okozott. Állítólag egyben és előre kért egymillió dollárt, aztán késett egy csomót, majd amikor a színpadra lépett, enervált volt és még félgőzzel sem teljesített. Akkor még azok is elátkozták az énekesnőt, akik pedig keményvonalas rajongóknak számítottak. Mert jött, látott, és helyett, hogy győzött volna, olyat alibizett, amilyet a hazai énekes tehetségkutatók versenyzői sem szoktak a legutolsó diszkóban előadott félórás, playaback fellépéseiken. De vettünk egy nagy levegőt, hátraléptünk, és még mindig reméljük, egyszer megkapjuk majd azt a Rihannát is, akit aznap a Sziget Nagyszínpadára vártunk.

Azt a Rihannát, az rnb megújítóját, a profi előadóművészt pedig még meg is kaphatjuk egyszer simán, mert bár az énekesnő már túl van 8 nagylemezen (a 9. valamikor idén jelenik meg), a pályája felfelé ívelő, hisz annak ellenére, hogy már rég a lábai előtt hever a világ, még mindig csak 30 éves. Persze adódik a kérdés: lehet innen még feljebb lépni? De miért is ne lehetne? Talán mert az, ahova tart, egy sötétben játszó homályzóna, ahol még senki sem járt, és pont ezért lehet, hogy nem is létezik? De ahol Rihanna épp most áll, hát az a tartomány sem létezett egészen addig, amíg ő fel nem bukkant. Ahogy a mondás is tartja: a határ a csillagos ég. A számára biztosan, sőt még azon is túl, mert az eddigiek azt mutatják, a tehetsége olyan kapukat nyitott meg neki, amik másoknak nem hogy nem nyíltak ki, de meg sem mutatkoztak.

Rihanna 30 évvel ezelőtt született Barbadoson, egy csöpp ks szigetállamban a Karib-térségben, ami a turistákból, a cukornádból és a rumból él. Az énekesnő Robyn Rihanna Fenty néven jött világra, a család legidősebb gyermekeként, két öccse van. Középiskolás koráig egészen átlagosan teltek a hétköznapjai, a 2000-es évek első felében viszont felgyorsultak körülötte a dolgok. Osztálytársaival zenekart alapított, majd 2003-ban nagy sikert aratott azzal, hogy egy iskolai rendezvényen jobban elénekelte Mariah Carey Hero című dalát, mint az amerikai énekesnő, és aztán 2004-ben az iskola szépségkirálynőjévé is választották.

Ekkor még úgy tűnt, hogy katona lesz belőle, mert kadétnak jelentkezett a hadsereg tengeralattjáró-programjába, amiben együtt edzett és gyakorlatozott a hivatásos katonákkal. Csakhogy közben 2005 lett, és egy barátja bemutatta a Barbadoson üdülő zenei producernek, Evan Rogers-nek, akit annyira meggyőzött a még csak 15 éves lány, hogy magával vitte Amerikába, ahol Rihanna le is szerződött szépen a Def Jam-hez, amit akkor épp Jay Z igazgatott. Még abban az évben megjelent az első nagylemeze, aminek első kislemezdala a 2. helyen debütált a Billboard-on. Nem rossz kezdés.

Innentől kezdve pedig nem volt megállás, 1-2 évente menetrendszerűen érkeztek az újabbnál újabb lemezek (kivéve az Anti című legutóbbi albumát, ami 4 éves szünet után jelent meg 2016-ban), amik egyszerűen ontották magukból a slágereket. Eddig összesen 14 dallal vezette a Billboardot, teljesítményével pedig bronzéremre jogosult az örökranglistán, a Beatles és a korábban leénekelt Mariah Carey előzi csak meg. Abban viszont már Rihanna az abszolút első, hogy ő a legfiatalabb előadó a popörténelemben, akinek sikerült elérnie ezt a szép kis eredményt. Nem hiába ő napjaink legnépszerűbb, legsikeresebb és legnagyobb hatású zenei előadója, akit az NPD, vagyis az Amerikai Piackutató Intézet 2016-os felmérése a világ legpiacképesebb és legnagyobb reklámértékkel bíró sztárjának hozott ki.

Miközben Rihanna a popkarrierje egyengetése mellett szépen lassan felnőtt, kipróbált közben ezt-azt, provokált és pasizott is eleget, különösebb botrányba nem keveredett, leszámítva egyet, a #metoo mozgalmat beelőző Chris Brown-affért. A középsúlyú rapperrel 2006-ban ismerkedett össze az énekesnő, és annyit mutatkoztak együtt, hogy 2 évvel később elterjedt a pletyka arról, hogy talán több van köztük a barátságnál. De ezt mindketten tagadták egészen a 2009-es Grammy-gáláig, amit váratlanul lemondtak, nem sokkal a show kezdete előtt, és mint később kiderült azért, mert Brown agyba-főbe verte az énekesnőt. Erről később képek is megjelentek, sőt Rihanna még szokatlanul őszintén és kendőzetlenül mesélt is róla, sőt arról is, hogy az erőszakot már gyerekkorában megszokta, mert az apja rendszeresen verte az anyját. Brown elismerte a tettét, felfüggesztett börtönbüntetést kapott, majd 2012-ben újra összejöttek, és egy évet voltak együtt, mielőtt végleg elváltak egymástól. A jelenleg New Yorkban élő Rihanna azóta is egyedülálló.

Visszakanyarodva a Szigetes fiaskóhoz, egyfelől megértjük, hogy aki ilyen korán befut, majd a karrierje töretlenül ível felfelé, az egy pont után kiég – és mi éppen akkor kaptuk el őt. Rihanna bár fellépett 2012 és 2016 között, de lemezt nem adott ki, takarékra állította magát és a karrierjét is. Csakhogy akkor egy időre ki kell lépni a megunt szerepből, mást kell csinálni, majd ha hiányzik a popszínpad, akkor visszatérni, nem pedig leakasztani a büdös nagy lóvét (rólunk), majd virítani cserébe a büdös nagy semmit (nekünk). Mert az így nagyon nem oké. Nem is azt az arcát mutatta akkor az énekesnő, ami miatt lehet őt szeretni, tisztelni, rajongani érte. Nem kimondottan egy számító, érzéketlen, cinikus és pénzéhes szuka, aki csak magára gondol.

Az biztos, hogy Rihanna erős, sőt excentrikus személyiség, aki mindig érvényesíti az akaratát. Ha úgy van kedve, akkor reggel 7-kor szívnek öltözve lemegy galambokat etetni a New York-i utcákra, vagy eléri, hogy annak ellenére se tiltsák le a Needed Me klipjét a közösségi médiában, hogy abban látszanak a mellei. De azt is kijárta, hogy egyik párizsi koncertjén tiltva legyen a pokémonvadászat. Amit akar, azt mindenáron keresztülviszi, és megcsinálja. Talán ezért tart most ott, ahol éppen van.

Az utóbbi években például színésznőként is jeleskedik. Fontos szerepet kapott a Bates Motel című tévésorozat utolsó évadában (Janet Leigh híres szerepét játszotta el, benne a zuhanyozós jelenettel), majd Luc Besson Valerian és az ezer bolygó városa című filmjében, rövidesen pedig az Ocean’s filmek női verziójában bukkan fel majd.

De Rihanna nem elégszik meg a filmes kirándulásokkal, meg azzal, hogy ő az rnb királynője (nem pedig Beyoncé vagy bárki más), hanem divatot is diktál: saját ruházati divatmárkája és legújabban pedig sminkkollekciója is van. Vagyis hiába tűnik néha úgy, hogy csak ül a babérjain, ez nem igaz. Mindig valami új dolgon töri a fejét, miközben járja a világot is, hogy kormányfőkkel (pl. a francia miniszterelnökkel) tárgyaljon a szegényebb országok felzárkóztatása kapcsán, és rengeteget jótékonykodik is. Elsősorban beteg és hátrányos helyzetű gyerekeken segít, támogatja az UNICEF-et, és saját szülőföldjéről sem feledkezik meg, aminek köszönhetően Barbadoson még utcát is neveztek el róla. Mi más kell még ezen kívül az örökkévalósághoz? Azért az viszonylag keveseknek adatik meg, 30 éves korukra meg pláne, de olyan is akad, mint például Rihanna, akinek meg már korábban. Minimum ennyit, ami pedig nem kevés, biztosan tisztelhetünk benne.

on any block.

A post shared by badgalriri (@badgalriri) on


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
TV
Durva döntést hozott a Netflix
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 03.
Érdekes
Tudtad? A gin tonic gyógyszer is
  • szerző:nuus
  • 2024. 02. 29.