Lélek

A mérgező kapcsolatok 7 észrevétlen arca

  • Szerző:nuus
  • 2018.03.20 | 06:46
  • trendindex: 2

Nem, nem csak a nárcisztikus személyiségzavar és a pszichopatológia zavarhatja meg emberi kapcsolataidat, legyen szó családról, barátokról, kollégákról, szerelmekről. Néha a helyzet egy fokkal árnyaltabb ennél...

1. Akivel úgy érzed, muszáj barátkoznod.

Azt hiszed, te vagy a jófej, amiért ezredszerre is meghallgatod a sirámait, és tanácsot adsz neki az életével kapcsolatban. Néha talán panaszkodsz, de a valóságban neked van rá szükséged, hogy elengedhetetlenül fontosnak érezd magad. Két út áll előtted: vagy a kapcsolat dinamikája változik, vagy te lépsz ki belőle végre.

2. Az, aki képtelen felelősséget vállalni.

Állandóan panaszkodik, sír, fel van háborodva, dühös. Bármilyen tanácsot adsz, süket fülekre talál. Mindig más a hibás, és te csupán ahhoz kellesz, hogy újra és újra ventillálhasson egyet, a változás legcsekélyebb szándáka nélkül: az ugyanis komoly felelősséggel járna.

3. Aki képtelen veled örülni, ha sikeres vagy.

Ismerjük azt „barátot” – rokont -, akivel folyton lábujjhegyen kell járnod, hogy ne sértsd meg… pusztán azzal, hogy épp nem vele nyüszögsz valamin, hanem jól érzed magad a bőrödben. Miért kellene szégyellned, hogy idén futotta két nyaralásra is? Nem loptad a pénzt rá.

4. A hurráoptimista, akit dühít, ha szomorú vagy.

Ha nehéz időszakon mész keresztül, vannak, akik eltűnnek mellőled, mert nem tudnak mit kezdeni a nehézségekkel amiket átélsz. És persze létezik az a típus is, aki a legsötétebb gyászod idején is rád kiált: „hé, ne legyél már ilyen negatív, az élet szép!”. Ha képtelen felfogni, hogy szükséged van a gyászfolyamat sötétebb időszakaira is a feldolgozáshoz, ő bizony nem igazi barátod.

5. Az, akinek elismeréséért meg kell küzdened.

Általában apa, anya, nagybácsi, nagytesó… akinek figyelméhez és szeretetéhez bizonyos alaposan fel kell nőnöd: nem mindegy, mit csinálsz és hogyan, mert csak akkor ismer el, ha az ő szája íze szerint élsz, dolgozol, szeretsz. De vajon tényleg megéri feladni önmagadat azért, hogy neki megfelelj?

6. Aki direkt tehetlenkedik, hogy te szolgáld ki.

Nem arról van szó, hogy ne segíts a családtagnak, barátnak, ismerősnek, aki épp kiszolgáltatott helyzetben van. Arról van inkább szó, hogy kerüld a tanult tehetetlenséget: amikor ott a megoldás az illető orra előtt, csak épp könnyebb mással – történetesen veled – elintéztetni…

7. Az, akitől valahogy ösztönösen ódzkodnál.

Mert ilyen is van: kívülről nézve minden tökéletes, de valami benned azt súgja, kerüld az illetőt. Nem szívesen veszed fel neki a telefont, megkönnyebbülsz, ha közbejön valami, mikor találkoznotok kellene, megborzongsz, ha üzenetet kapsz tőle. Bizarr módon az ilyen ember mindig úgy érzi, a legjobb barátja vagy, ezért aztán hajalmos energiavámpírként rád tapadni, amíg világos határokat nem húzol.

Nyitókép: pixabay.com


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.