Egészség

A gyorskajákra TÉNYLEG rá lehet függeni

  • Szerző:nuus
  • 2018.05.21 | 07:46

A gyorsételek valóban függőséget váltanak ki, mivel fogyasztásuk során az agyunk jutalomközpontja kerül ingerlésre, és ezért az érzésért sok mindenre képesek vagyunk. A szakemberek ugyanakkor rájöttek arra, hogy ha inzulint fecskendeznek az agyunk örömközpontjába, az étvágy csökken.

Az erősen kalóriadús gyorsételek dopaminnal árasztják az el az agyunkat, amitől elégedettebbnek és boldogabbnak érezzük magunkat. A szervezet így arra vágyik, hogy újra és újra átélhesse ezt az érzést, ráadásul idővel egyre nagyobb dózisra van szükségünk a teljes felszabadultsághoz.

A kísérlet során az egereket arra biztatták, hogy bőséges mennyiségű, magas kalóriatartalmú gyorsételt fogyasszanak 24 órán át, és kiderült: a szervezetünkben kimutatható magas dopaminszint arra késztette őket, hogy többet és többet egyenek. Ugyanakkor amint az agyuk örömközpontjába – az ún. ventrális tegmentalis területbe – inzulint fecskendeztek, az étvágy csökkent.

A kanadai Calgary University kutatása szerint ez az eredmény akkor is áll, ha emberekről van szó. “Amikor az ember olyan környezetbe kerül, amely olcsó, gyorsan és könnyen megszerezhető élelmiszerben gazdag, magától értetődő módon eleve többet fog enni. Minél ízletesebb az étel, annál nagyobb a valószínűsége a problémának” – mondja a kutatást vezető Dr. Stephanie.

A könnyen elérhető ételek mellett problémát jelentenek a reklámok is, amelyek szintén dopamint szabadítanak fel az agyban, így még több evésre késztetik az embert.

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló