Külföld

Új trend: fegyverrel templomba járni?

  • Szerző:nuus
  • 2018.06.23 | 06:46

Csakis önvédelmi okokból támogatnák a fekete egyházak a pisztoly viselését.

Nyilván nem egyszerű kérdés, és elsőre teljesen szembe megy a keresztény gondolkodással a templomba fegyvert vinni, de egy tragikus kimenetelű terror cselekmény úgy tűnik átírja a keresztény elveket.

Aki kardot ragad, az kard által vész el.

Június 17-én volt három éve annak, hogy Dylann Roof a fehér felsőbbrendűség eszméje miatt mészárolt le kilenc afroamerikai hívet. Mára azt is megértük, hogy az egyházi vezetők szorgalmazzák a fegyverviselést. Drasztikus lépés, de a potenciális templomi lövöldözőket sajnos pisztollyal lehetne a leghamarabb megállítani.

Az amerikai A.M.E., azaz az African Methodist Episcopal egyházat egy olyan, egykori rabszolga alapította, akit a fehérek üldöztek. Két évszázad alatt szépen felfutott a felekezet, mára hétezer gyülekezetük is létesült. Felsőoktatási és teológiai intézményei is vannak, világszerte pedig 2,5 millió hívükről tudunk.

A dél-karolinai Georgetownban található Mt.Zion gyülekezet környéke bővelkedik a történelmi utalásokban: nem messze innen tört ki a polgárháború, és egy közeli vasműben is gyakoriak voltak a sztrájkok. Főleg jómódú feketék élnek itt, csinos házaikban. Ám azok a gazdag fehér családok is itt maradtak, akik régen a rabszolgákat dolgoztatták ültetvényeiken.

Ugyanitt történt az, hogy egy jó évtizede egy zilált külsejű, fehér férfi jelent meg váratlanul a vasárnapi istentiszteleten. Hátul leült, de már a jelenléte is elég volt ahhoz, hogy valaki kihívja miatta a rendőrséget. Utólag persze jót derültek ezen a történeten az érintettek, egészen Roof feltűnéséig. Az Emanuel A.M.E.-ben lezajlott események után ugyanis már semmi sem ugyanaz. A Charlestontól egy órányira található templomban kilenc afroamerikait lőtt agyon ez a fiatal fehér férfi, hogy a rasszok közt így szítson háborút.

A környékbeli fekete lelkipásztorok addig az idegen fehér alakok láttán nem jöttek zavarba, de azóta merőben megváltozott a helyzet…

Egyházi őrizet?

Óvintézkedéseket kellene életbe léptetni? Az ajtókat bezárni? Az istentiszteletre önvédelmi fegyvert behozni?

Más származási összetételű gyülekezetek nevében nem beszélhetek, de én egy fekete egyházi vezető vagyok, és aggódom. Charleston óta felfejlesztettük a biztonsági rendszerünket: videókamerákat szereltünk fel. Az istentisztelet alatt ugyanis szoktak nálunk ki-be mászkálni.

számol be James H. Cokley tiszteletes, a Cherry Hill Missionary Baptist Church részéről.

Cokley 36 éve látja el tisztjét, régebb óta, mint ahogyan Roof meglátta a napvilágot. Bezárták azóta a templom ajtaját is, így megszűnt a járkálás. A megjelenteket pedig szemmel tartják, a tagok érdekében, akik nyugtalanok, ha valaki olyan jön be, aki senkinek sem ismerőse.

A conwayi Hope Church pásztora, Joe Washington tovább ment: felfegyverzett, civil ruhás biztonsági őröket alkalmaz. Egy teremszolga pedig a bejáratnál őrködik, míg az istentisztelet zajlik, és nyitja-zárja a fő-, illetve az oldalsó bejáratot. Eközben kedvesen üdvözölni sem felejti el az érkezőket. Washington a szintén prédikátorként szolgáló lányát, illetve közismert orvos feleségét is lőgyakorlatra akarta küldeni. A család kezdetben hallani sem akart erről, sem a fegyveresekről a templomban, de az álruhás segítők rendre megjelennek minden vasárnap, hogy garantálják a nyáj biztonságát.

Are you ready? #blackexcellence #blains #myguys #cousins

A post shared by Shawna (@mskittysworld) on

Én sem tudom, kik ők, és be sem jelentjük, hogy köztünk vannak. Sokáig gyötrődtem emiatt, de a gyülekezetem az első, és hogy semlegesítsük az esetleges merénylőt.

Mikor New York egyik keményebb kerületében szolgált, akkor másfajta veszélyeket tapasztalt. Drogdílereket kellett elküldenie, hogy ne kerülgessék a templomba járókat – de lövöldözésre sosem került sor.

Az életfogytiglanra ítélt Roof szörnyű tette régi félelmeket hívott életre; viszont azzal, hogy Barack Obama részt vett 2015-ben az áldozatok búcsúztatásán, rengeteget javított az összképen.

via GIPHY

Az anyámat egy fehér srác zaklatta vasárnap a templomban. Isten királyságához tartozunk, de attól még óvatosnak is kell lennünk.

meséli Cheryl Adamson. A conwayi Palmetto baptista lelkészét még egyetemista korában kis híján rohadt paradicsommal dobálták meg fehér társai. Nemcsak vasárnap van fél szeme a templom ajtaján, de a hétköznap esti alkalmak és a kóruspróbák során is.

Tévedhettünk, mikor a szelídek vagyunk, mint a galambok-oldalt választottuk; pedig az igevers úgy folytatódik, hogy: legyetek okosak, mint a kígyók.

Nem szereti a fegyvereket, de egy puskája van, amivel eddig csak állatokra lőtt. Adamson női fekete lelkészként nem teheti meg, hogy a fenyegetést elengedje a füle mellett. Van olyan híve, aki legutóbb úgy jött be, hogy fegyvert rejtett az öve mögé.

De mi van, ha pont ez a tag nincs ott akkor? Ez hitben járás, egy bizalmi próba. Reméljük, nem bizonyul butaságnak.

Isten hozott?

Templomi lövöldözés nem fordul elő sűrűn. Dallas Drake kriminológus kigyűjtötte: 2006 és 2016 közt 147 eset történt. Ezek főleg egyháztagok közti csetepaték miatt bontakoztak ki: mentális vagy párkapcsolati problémákból fakadóan. És nem csak a feketék intézményeit érintették.

Az erőszakos exkatona, Devin P. Kelley 25 embert végzett ki egy texasi, fehérek által látogatott First Baptist Churchben, de az indíték itt sem a bőrszín vagy a vallás volt.

Ha egy feketénél fegyver van, akkor máris bűnözőnek tűnik. Ha beállítanak a zsaruk és pisztolyt találnak a papnál, akkor mi lesz?

töpreng Washington tiszteletes. A fegyverek ráadásul végtelen fájdalmat okoztak már a feketéknek. Eddig minden új arcot örömmel, előítéletek nélkül fogadtak a templomban, ez az evangelizáció egyik sarkalatos pontja. Most is mindenkit szívesen látnak, de körültekintőek is lettek. Kikérdezik az illetőt, hogyan jutott el hozzájuk.

Nagyon szomorú, de szembe kell néznünk ezzel is. Ki gondolta akkor, hogy Roof végig fogja ülni a bibliaórát?

elmélkedik a Vice oldalán a pásztor.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló