Lélek

Ezt semmiképp ne mondd, ha coming outol egy ismerősöd!

  • Szerző:nuus
  • 2018.07.21 | 06:46

A családban, a barátok és a kollégák között egyaránt akadhat olyan ismerős, aki a saját neméhez vonzódik. Íme, hét tabumondat, amit mindenképp kerülj, ha előbújt neked az illető.

1. „Nahát, soha nem gondoltam volna rólad!”/„Pedig teljesen normálisnak tűnsz!”

Noha a pszichológusok száz évvel ezelőtt betegségként kezelték a homoszexualitást, mára már bizonyítást nyert a tény: szó sincs ilyesmiről, egyszerűen csak vannak – és mindig is voltak – emberek, akik a saját nemükhöz vonzódnak. A közhiedelemmel ellentétben nem minden meleg, leszbikus, biszexuális vagy transznemű ember parádézik rózsaszín tütüben a Gay Pride-on: a többségük teljesen átlagos külsejű ember, aki ugyanúgy él és viselkedik, mint a heteroszexuális társaik, csak éppen más izgatja fel őket otthon, a négy fal között a hálószobában.

2. „El se tudom képzelni, hogy mit csinálsz Bélával az ágyban.”

Lehet, hogy egy családtaggal vagy egy haverral van köztetek olyan nexus, hogy a szexről beszéljetek, de akkor sincs helye annak, hogy kifejezd az ellenérzéseidet a vágyaival kapcsolatban. Te mit szólnál ahhoz, ha valaki megjegyzést tenne arra, amit a barátnőddel, feleségeddel teszel az ágyban? Nos, nagyon egyszerű: ha viszolyogsz a gondolattól, hogy „két szőrös férfitest egymáshoz ér”, akkor egész egyszerűen ne beszélgess a szexről a meleg öcséddel. Elégedj meg annyival, hogy jól érzi magát az új barátjával.

3. „De hát nem lehetsz meleg, hiszen tök sok csajjal jártál a gimiben!”

Rengeteg ember van, aki a saját neméhez vonzódik ugyan, de fiatal korában ezt az érzést szégyellte, elnyomta magában, vagy egyszerűen nem is ismerte fel, hogy szenved. meglepő, de igaz: a meleg férfiak 60 százaléka megpróbál nőkkel randizni, sőt; sokan még szexelnek is a barátnőjükkel, nem kevesen pedig összeházasodnak a szívük választottjával. Ennek ellenére gyakran kiderül: valójában melegek. Egyáltalán nem könnyű szembenézni mindazzal, amivel ez a felismerés jár, ezért gondolhatod, hogy senki sem fok poénból kiugrani a szekrényből. Ne vond kétségbe a rokonod, barátod identitását, ha ő maga megosztja veled, hogy végre megtalálta a helyét.

4. „És akkor most hogyan lesz családod, gyereked? Nem félsz?”

Ezek rendkívül érzékeny kérdések, amiket senkinek sem teszel fel csak úgy, poénból. Ha egy komoly nőgyógyászati beavatkozáson átesett hölgyismerőssel találkozol, a hasonló témákat akkor is rendkívül finoman, tapintatosan kezeled. A családalapítás, a gyerekvállalás két ember legszemélyesebb, legintimebb magánügye, majd ő eldönti, hogy milyen mértékben kíván beavatni ezekbe a bizalmas témákba.

5. „Ó, ismerek egy srácot, aki szintén meleg…”

Egészen biztos, hogy ismersz melegeket, igen: egy részükről talán tudod, hogy a saját nemükhöz vonzódnak, másokról viszont nem. Ez azonban még önmagában véve nem bizonyítja, hogy nyitott, toleráns ember vagy (pláne, ha a következő mondatot az, hogy „a bűnt kell gyűlölni, nem a bűnöst”). Valószínűleg jót akarsz, de hidd el: senkinek sem esik jól, ha a különbözőségét emelik ki elsősorban, ahelyett, hogy arra fordítanák a figyelmüket, amit épp megosztott veled. Elvégre, ha fehér emberrel sem találkozol, sem üdvözlöd azzal, hogy ismersz más fehéreket is…

6. „Azt hiszem, ezt még emésztenem kell.”

Ha közeli barátról, családtagról derül ki, hogy meleg, talán meglepődsz, de egy dologról soha ne feledkezz meg: ő továbbra is ugyanaz az ember marad, aki eddig volt. Annyi változott csupán, hogy megtudtál róla valamit, amiről eddig fogalmad sem volt. Ez a dolog nincs hatással a ti viszonyotokra, az öcséd továbbra is az öcséd, a kollégád továbbra is a kollégád marad. Ha meg is döbbentett a friss információ, ne erre irányítsd a figyelmedet, és ne domborítsd ki, mennyire meglepődtél.

7. „Ó, mindig is sejtettem, hogy… izé, más vagy.”

Képzeld el, hogy egész életedben amiatt szorongsz, hogy ne tudjon meg a világ egy fontos dolgot rólad, ami az identitásod alapköve, és akkor valaki hirtelen közli: „mindig is sejtette”. Ha tovább mész, és azt is hozzáteszed, hogy feltűnő volt a mássága, csak még jobban megbántod az illetőt. Sokkal egyszerűbb és emberibb, ha a fent félmondatok helyett egész egyszerűen megköszönöd a barátnak, családtagnak, kollégának azt, hogy őszinte volt hozzád, és egész egyszerűen elfogadod, hogy ő a saját neméhez vonzódik, de ettől még ugyanaz az ember marad, akit megismertél a személyében.

Nyitókép: pixabay.com


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló