Egészség
Sok hús, kevés szénhidrát? Úgy tűnik, mégsem ez a hosszú élet titka
Sőt, egy friss kutatás szerint a szénhidrátszegény étkezés évekkel rövidíti meg az életet.
Azok az emberek, akik a napi kalóriabevitelük nagyobbik felét szénhidrátokból fedezik, tovább élnek, mint azok, akik szénhidrátszegény táplálkozást folytatnak, erre jutott egy nemrégiben publikált kutatás. Ez a megállapítás pedig szembe megy az utóbbi pár évben divatosság vált több diétatípussal is (például a paleoval), amik kevés szénhidrát fogyasztását írták elő, és főleg az állati eredetű fehérjékre fektették a hangsúlyt a táplálkozásban.
A bostoni Women’s Hospital által végzett kutatás abban az esetben beszél szénhidrátszegény táplálkozásról, ha a napi kalóriaszükséglet 40%-ánál kevesebb származik szénhidrátok fogyasztásából, és ez az a szint, aminek már látványos hatásai vannak a várható életkorra nézve. Azt is megállapították viszont, hogy azok életkora is rövidül, akik 70%-nál is több kalóriát visznek be szénhidráttal, de a túl sok szénhidrátnak sincsenek annyira negatív hatásai, mint a túl kevésnek. A szénhidrátok hiányának negatív hatásához hozzájárul az ezzel párhuzamosan megnövekedő állati fehérjék aránya is, amik egy részét tanácsos növényi eredetű proteinnel kiváltani.
A szénhidrátszegény diéták tehát lehet, hogy a fogyást segítik, de hosszú távon inkább negatív hatással vannak a várható életkorra. Ezeket sem szabad túltolni tehát, a kulcs mindig a kiegyensúlyozott és mértékletes táplálkozás.
forrás: channelnewsasia.com
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.