Egészség

Még egy érv a gyorskaják ellen

  • Szerző:nuus
  • 2018.10.16 | 07:46

És nem a zsírok vagy a cukor, hanem a csomagolás.

Illusztráció: Pixabay.com

Bizony, már nem csak maga az étel, de a csomagolás is az egészség ellensége lehet.

A gyorsétteremben használt csomagolópapírok további kockázatokat jelentenek az egészségre nézve – derült ki egy új kutatásból. A Silent Spring Intézet és a Berkeley egyetem tudósai, valamint számos más kutatócsoport 27 gyorsétteremlánc által használt csomagolóanyagokat gyűjtöttek össze és kiderítették, a 400 tesztelt minta több mint harmadában felfedezhetőek prefluorozott vegyületek (PFC).

Az étteremláncok azért használnak ilyen anyagokat, mert ezek zsírtaszítóak – nem szivárog át rajtuk a taco vagy a hamburger szaftja, zsírja. Viszont az ételbe beszivároghatnak potenciálisan veszélyes kemikáliák. A kettő legveszélyesebb, a PFA és a PFO, bútorok kárpitjaiban, szőnyegekben és outdoor viseletekben fordul elő körülöttünk. Ha a szervezetbe kerülnek vese- és hererákhoz, magas vérnyomáshoz, meddőséghez, és számos gyermekkorban kialakuló fejlődési rendellenességhez vezethetnek. Mindkettő vízben mérgező, ha magasabb koncentrációban van jelen. Különösen melegben oldódnak bele az ételbe, illetve, ha túl sokáig marad a csomagolás az élelmiszeren. Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) megtiltja a PFA-t és a PFO-t tartalmazó csomagolások használatát – de enged több mint 90 rövidláncos PFC-s csomagolást.

Pontosan mibe csomagolnak?

A kutatók hat csomagolási fajtát különböztetnek meg: másolópapír (egyes szendvicsek, hamburgerek), kartondoboz (pizzás doboz), papírtasak (elvitelesekhez), papírpoharak, italtartók (gyümölcsleves dobozok, melyek nem papírból vannak), fedő és egyéb. Az első a legveszélyesebb, a minták 46%-ban pozitívan reagáltak a fluorra. A karton a következő (20%), majd a nem papíralapú csomagolók (16%). A többiek nem tartalmaznak veszélyes anyagokat.

Laurel Schaider, az egyik tanulmány szerzője azt javasolja, minél hamarabb együk meg a gyorskaját, vagy ha lehet, csomagolás nélkül kérjük, vagy másba csomagolva. De ha mindez nem válna be, legtutibb tipp, ha teljesen elkerüljük a gyorséttermeket.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Celeb
Galambos Dorina nem tervez gyereket
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 16.