Lélek

Teljesen máshogy szerelmesek a férfiak, mint a nők

  • Szerző:nuus
  • 2018.10.16 | 15:46
  • trendindex: 4

Te hogyan éled át a leírhatatlant? A tudomány öt lényeges különbséget mutatott ki. Evolúciós kisokos, heteróknak.

Látszólag ugyanaz történik: egy férfi és egy nő randizgat, felszikrázik, majd lángra gyúl köztük a dolog, jön a romantika, az érzelmi viharok és hatalmas ágyjelenetek kora – de közben ők ketten teljesen mást élnek át.

Dr. Danielle Forshee szerint nemünktől függően nagyon eltérően tapasztaljuk és fejezzük ki, mi is játszódik le bennünk.

Számos bizonyítéka van, hogy a férfiak és nők az érzelmek kifejezéséhez más és más gondolatokat társítanak. A gender egy elmélet, így nem teljesen ezen az alapon működik a dolog. De a kutatások alapján felrajzolódik pár jellemző motívum.

Öt területen biztosan jelentkezik eltérés.

Vonzalom

A fiúknál hamarabb kialakul a kötődés a szívük választottjához. A lányoknak több idő kell – mindannak ellenére, ami a popkultúrát áthatja: főleg a mozifilmek próbálják az ellenkezőjét sugallni. Jonathan és David Bennett randi-szakértők kutatása derítette ki nemrég, hogy

A közhiedelemmel ellentétben a férfiak hamarabb lesznek szerelmesek, és gyorsabban fejezik ki ezirányú érzéseiket.

Ez evolúciós alapon érthető is: az uraknak kevesebb vesztenivalójuk van, illetve az ősi vágy is hajthatja őket: minél több partnert szerezni.

A nő a fizikai vonzalomnál többet igényel: az illető személyiségére is kíváncsi. Idő kell számára, hogy összemelegedjenek.

A látvány a lényeg?

Még hogy a nők volnának az érzelmi lények? Ehhez képest ők azok, akik szeretnék intellektuális síkon is megélni a kapcsolatot. Csak olyan valakit zárnak a szívükbe, aki érdekli is őket. Ehhez fel kell térképezniük az illetőt. A férfiak ennél bevállalósabbak, Nikki Martinez pszichológus szerint:

A férfiaknak a kezdő lökést az ismerkedéshez a vonzalom megléte adja. A nők töprengősebbek. A pasikban gyorsabban kialakulnak az érzések.

Itt a biológia játszik közre: a férfiak vizuálisak. Számukra a vonzalom szimbóluma a nő kinézete, derült ki egy vizsgálat során.

Impulzív vagy elemző?

A férfiak jellemzően fejest ugranak egy szerelmi ügybe, míg a nők tüzetesebben kielemzik az előttük álló döntést. Például, hogy hosszú távra is számíthatnak-e az adott úriemberre.

A fiúk ösztönösebben reagálnak, ha éreznek valamit. A lányok óvatosabbak, megfontoltabbak. A pasik hamar belevetik magukat egy kapcsolatba, hogy kipróbálják, működik-e, ha már a vonzalom megvan.

Amit szintén az evolúció számlájára írhatunk.

Szenvedély és érzelmek

A serdülő srácok hamar belehabarodnak a lányokba, egyszerre akár több is felkelti a figyelmüket. Míg ez fordítva nem jellemző: a lányok kevesebb fiút néznek ki maguknak, Bennették szerint.

Esther Boykin családterapeuta szerint a fiúk a szerelem szenvedélyes oldalát ragadják meg, az érzelmi stabilitás nem annyira foglalkoztatja őket, mint a másik nemet. Persze nagyon tudnak szeretni, ám a maguk intenzív módján.

Szeretlek!

Először a pasik száján szalad ki a vallomás, utána viszont a nők azok, akik többször mondják. Boykin erre is tudja a magyarázatot:

A férfi vágya, hogy nyisson és egyértelművé tegye a szerelmét. Akár azért, hogy a partnere szexuális érdeklődését felkeltse, vagy hogy érzelmi kötődést építsen ki köztük. Látják a nőn a vágyat, amit fokozni fog testileg és lelkileg is ez a bejelentés.

Mikor már együtt vannak, akkor viszont már a nőtől hangzik el gyakrabban a bűvös szó. Aki számára ekkorra már ez a kifejezés több tartalommal is bír általában. Egy kutatás azt hozta ki, hogy a tíz legromantikusabb dolog közé a nők besorolják ezt a vallomást, míg a férfiak nem. Az elköteleződést erősítik a hölgyek ezzel, ami a reproduktív időszak végessége miatt fontos a nőknek.

Ami közös, a sok különbség mellett, az az, hogy mindenki kedvességre, okos és megértő partnerre vágyik, véli az I Heart Intelligence.

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá 1 hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

  • uukotaf szerint:

    Ez így van, szerintem, a nő racionális a kezdeti időszakban, aztán átesik a ló túlsó oldalára, Ő kezd kezdeményezni. Érdekes, mert velem mindig az történt, hogy a nő választott ki engem és nem én Őt. Persze, jólesett, de nem mindig jött be. Ezért tudom egy kezemen megszámolni a lányokat, akik az elmúlt 60 évem alatt, a Barátnőim voltak. Hibáztam, mert lehetett volna több is…
    Tisztelettel: Baranyai György

Cikkajánló
Sztárok
Majka csúnyán megalázta Curtist
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 16.