Egészség

Ezek az ételek javítják a memóriát

  • Szerző:nuus
  • 2018.11.18 | 06:46
  • trendindex: 2

Vizsgaidőszakra, szellemi munka mellé memória serkentő ételek.

Pixabay.com

Hamarosan kezdetét veszi az egyetemeken és a főiskolákon a vizsgaidőszak, ezért számba vettük, hogy milyen ételekkel, ételcsoportokkal tudjuk igazán hatékonyan felturbózni agyunk működését. Persze nem csak egyetemistáknak ajánljuk az alábbiakat, hanem mindenkinek, aki szeretné éles memóriáját megőrizni.

A feledékenység és a koncentráció zavarai alváshiányra, valamint számos egyéb okra is visszavezethetők, ilyen többek között a genetika, a környezeti tényezők és fizikai aktivitásunk szintje. Egy azonban biztos: étrendünk meghatározó szerepet tölt be agyunk egészségi állapotának alakulásában, ezért érdemes ezt az aspektust is figyelembe venni napi, heti menünk összeállításakor.

A memória és az agy működésének javításához elengedhetetlen az agyi véráramlás serkentése. Egyre több tanulmány mutat rá arra az összefüggésre, amely szerint a mediterrán étrend jótékony hatást gyakorol az agyműködésre, javítja a memóriát és a kognitív funkciókat.

Zöldség, zöldség és még egy kis zöldség

Sok esetben ennyi a tuti recept, és most sincs ez másképp. Leginkább a keresztesvirágúak közül érdemes választani, ilyen például a brokkoli és a fejes káposzta. A lehetőségek száma végtelen: készíthetünk wokban gyors, fűszeres brokkolit ebédre, vagy például tekerhetünk egy szuper egészséges wrapot – tortilla helyett káposztalevelekbe csomagolt finomságokból. És persze saláta minden mennyiségben.

Amilyen aprócskák, olyan hasznosnak: bogyós gyümölcsök

Elsősorban a sötét színűeket javasoljuk, áfonyát vagy szedret. Jó hír, hogy az áfonya ebben az időszakban is beszerezhető. Gazdagok flavonoidokban, amelyek serkentő hatást gyakorolnak a memóriára és védelmet nyújthatnak agyér-elzáródás ellen. Fogyaszthatjuk csak úgy magukban, adhatjuk a müzlinkhez, illetve egy finom smoothie alapja szintén lehet például áfonya.

Omega-3 zsírsavak

A többszörösen telítetlen omega-3 zsírsavak a memória karbantartásában is fontos szerepet játszanak. Fogyasszunk legalább hetente kétszer halat, például lazacot, szardíniát, heringet, tonhalat, illetve tenger gyümölcseit. Grillezhetjük, párolhatjuk, süthetjük ezeket a finomságokat, kevés fűszerrel, friss citrusokkal könnyű és tápláló fogásokat készíthetünk belőlük.

Egy marék olajos mag

Dió, mogyoró vagy mandula, amit csak szeretnénk. A bennük található E-vitamin segíthet megelőzni az Alzheimer-kórt, és felveheti a harcot a szellemi leépüléssel szemben.

Bár nincs garancia arra, hogy e négy ételcsoport segítségével biztosan emlékezni fogunk arra, hogy hova tettük le a kocsikulcsokat, mégis érdemes minél gyakrabban fogyasztani zöldségeket, halakat, olajos magvakat. Jótékony, egészségvédő hatásuk hosszú távon egészen biztosan nem fog elmaradni.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló