Sorozatok

Sherlock Holmes megunhatatlan, a moziban és tévében is mindig visszatér

  • Szerző:nuus
  • 2017.03.22 | 06:45

A britek zseniális magándetektívje intézménynek számít a szigetországban, de világszerte kimagaslóan népszerű popkulturális tényező. Egy igazi ikon, aki ha filmvászonra vagy tévéképernyőre kerül, tuti biztos, hogy siker lesz.

Aki járt már Londonban, tudja jól, hogy a város mélyen tiszteli a zseniális nyomozót. A Baker streeti metrómegálló sherlockosított: kiszállsz és a detektív jól ismert sziluettje fogad. Felmész az utcára, ahol pedig a 239 alatt (mert 221B nincs, a 221 alatt pedig egy banképület található) vár a Sherlock Holmes múzeum – mintha csak valóban létezett személy lett volna.

Persze ő csak Sir Arthur Conan Doyle agyszüleménye, amiből remekül megélt 1887-től haláláig. Ettől függetlenül masszív kultusza van, Sherlock az egyik legnépszerűbb popkulturális ikon.

Forrás: wikipedia
Sherlock Holmes dolgozószobája Londonban, a Baker street 221B szám alatti múzeumban. Forrás: wikipedia

Nem hiába számítanak filmes körökben is hálás témának Sherlock (és jobbkeze, Dr Watson) esetei. Először még a szerző életében, 1916-ban álmodták némafilmre a kalandjait, de a 2000-es évek hihetetlen reneszánszát hozta el a detektívnek. Úgyhogy arra jutottunk, összeszedjük Sherlock számunkra legszimpatikusabb filmes jelenéseit.

Sherlock Holmes kalandjai

English actors Jeremy Brett (1933 - 1995) and David Burke (right) star in the television series 'The Adventures of Sherlock Holmes', UK, 7th March 1984. (Photo by Paul Massey/Express/Getty Images)
Jeremy Brett (Sherlock Holmes) és David Burke (Dr. Watson). Fotó: Paul Massey/Express/Getty Images.

A BBC sorozatában Jeremy Brett formálta meg a detektívet 10 éven keresztül, 1984 és 1994 között, és talán csak azért szakadt vége a dolognak, mert a színész 1995-ben, 61 éves korában elhunyt. Sokak szerint, és erre a véleményre hajlunk mi is, ő volt a legtökéletesebb Sherlockja a filmtörténetnek, annyira átlényegült a szerepben.

Jeremy Brett – Best Ever Sherlock Holmes Quotes (Season One)

From the first series of the wonderful Jeremy Brett version of Sherlock Holmes. More quotes from the later series to follow! Sir Arthur Conan Doyle may have supplied most of the words, but Jeremy Brett was the perfect candidate to speak them!

Sherlock

A BBC-n a brit televíziós szupertényező, Steven Moffat lehelt új életet a detektív történeteibe. Valószínűleg érezte, hogy Brett még mindig A Sherlock az emberek szemében, így a 2010-ben indult sorozatba beletett egy csavart: modernizálta és a mába helyezte azt. A széria aztán sztárt csinált Benedict Cumberbatchból (Sherlock), és Martin Freeman (Watson) karrierjén is nagyot lendített, annak ellenére, hogy igazán jó csak az első évad volt, az azt követő másik három egyenetlen minőségű volt. De a párosuk nagyon jól működött együtt, talán a legjobb Sherlcok-Watson duó az övék.

Top 10 Best Sherlock TV Series Moments

Top 10 Best Sherlock TV Series Moments Subscribe: http://goo.gl/Q2kKrD // TIMESTAMPS BELOW ———————– CELEBRATE 10 YEARS OF WATCHMOJO WITH OUR SPECIAL EDITION MAGAZINE, LINKS BELOW! Here are the best moments from BBC’s “Sherlock”. There have been many adaptations of Sir Arthur Conan Doyle’s beloved character Sherlock Holmes over the years, and the BBC series starring Benedict Cumberbatch and Martin Freeman is considered one of the best.

Sherlock Holmes

Persze nem rossz Robert Downey Jr. (Sherlock) és Jude Law (Watson) párosa sem Guy Richie mozifilmjeiben, melyből eddig kettő készült, jövőre pedig, ha minden igaz, jön a harmadik. A kicsit steampunkosított verzióban persze nem a Holmesra jellemző agyaláson és logikázáson van a hangsúly, hanem az akción, így Richie Sherlockja gyakran előbb üt és csak utána gondolkodik el a problémán.

Sherlock Holmes Fight Scene

A cool fight scene from the 2009 film “Sherlock Holmes”. Disclaimer: Sherlock Holmes was written by Michael Robert Johnson, Anthony Peckham, Simon Kinberg, Lionel Wigram, Arthur Conan Doyle, directed by Guy Ritchie and owned by Village Roadshow Pictures and Warner Brothers.

Elementary

A legextrémebb Holmes-Watson páros címet minden bizonnyal az épp az ötödik évadát taposó amerikai sorozat kapná. Nem is Sherlock miatt, akit a brit Jonny Lee Miller (az egykori Sick Boy) alakít kiválóan, hanem Watson okán, aki a szintén a napjainkban játszódó sorozatban egy nő, ráadásul kínai (Lucy Liu). Sőt, Moriarty is nő, aki nemcsak Holmes nagy ellensége, de a nagy szerelme is. A széria indulásakor ez utóbbit még nem lehetett tudni, csak Watson kiléte volt ismeretes, okozott is némi felháborodást a hardcore fanok körében, de a feldolgozás első osztályú minősége hamar elcsitította a lázadó hangokat. Jók a sztorik, szellemesek a párbeszédek, és a mellékalakok tekintetében sincs okunk panaszra (Rhys Ifans Holmes testvérét, John Noble pedig az apját alakítja remekül).

Elementary – Exclusive Preview

‘Elementary’ stars Jonny Lee Miller as detective Sherlock Holmes and Lucy Liu as Dr. Joan Watson in a modern-day drama about a crime solving duo that cracks the NYPD’s most impossible cases. This fall, only CBS!

Mr. Holmes

A fáma szerint Holmes meghalt a Moriartyval vívott küzdelemben, de a filmesek hajlanak rá, hogy ezt ne vegyék figyelembe. Így születhetett meg ez a meglepően jó angol mozifilm 2015-ben, melyben a mindig lenyűgöző Ian McKellen alakítja a Watson halála után nyugalomba vonult, békésen éldegélő és demenciával küzdő idős detektívet. De persze Holmes mégiscsak Holmes, így egy szövevényes bűntény is hamar megtalálja, hogy még egyszer, utoljára nyomozzon egy kiadósat.

Mr. Holmes Official UK Trailer #1 (2015) – Ian McKellen Mystery Drama HD

Subscribe to TRAILERS: http://bit.ly/sxaw6h Subscribe to COMING SOON: http://bit.ly/H2vZUn Like us on FACEBOOK: http://goo.gl/dHs73 Follow us on TWITTER: http://bit.ly/1ghOWmt Mr. Holmes Official UK Trailer #1 (2015) – Ian McKellen Mystery Drama HD An aged, retired Sherlock Holmes looks back on his life, and grapples with an unsolved case involving a beautiful woman.

Az ifjú Sherlcok Holmes

Ha van nagypapa korú Sherlock, akkor miért ne lenne tini Holmes? Barry Levinson 1985-ös kalandfilmjében (aminek Spielberg volt a producere) a tinédzser Holmes és a hasonló korú Watson nyomoznak vállt vállnak vetve. A film egyébként az éppen akkor futó klasszikus BBC szériára is kikacsintott, mert a Sherlockot alakító Nicholas Rowe mintha csak Jeremy Brett ifjúkori mása lett volna. Apró érdekesség még, hogy Watson teljesen úgy néz ki, mint Harry Potter. Gyanús, felettébb gyanús.

Young Sherlock Holmes – Trailer

Also released under the title Young Sherlock Holmes and the Pyramid of Fear, this film follows the adventures of young John Watson (Alan Cox) when he is shipped off to boarding school and meets up with the brilliantly bizarre Sherlock Holmes (Nicolas Rowe).

Sherlock és én

Vígjáték is készült Sherlock kalandjaiból. Az 1988-es brit mozifilm is ilyen, melyben két zseniális angol színész alakította a nagyszerű párost. Michael Caine volt Holmes, Ben Kingsley pedig Watson. A humor forrását pedig az adta, hogy nem is Holmes volt kettőjük közül a zseniális nyomozó, hanem Watson. A filmben Sherlock inkább egy kétbalkezes balfék, egy csetlő-botló kontár, mint fékezhetetlen agyvelejű nyomozó. Ha szereted az angol humort, ki ne hagyd!

Without A Clue – trailer

Trailer for the movie “Without A Clue” starring Sir Michael Caine as Sherlock Holmes and Sir Ben Kingsley as Doctor Watson.

Sherlock Holmes okosabb bátyjának kalandjai

Szintén a vígjáték kategória ez az 1975-ös amerikai film, amelyben Sherlock és Watson csupán mellékszereplők. Mint a mozi címe is mondja, a középpontban Holmes bátyja áll, de nem Mycroft, aki az eredeti történetekben is fel-felbukkan, hanem Sigerson Holmes, akit erre a filmre talált ki a filmet író-rendező és a címszerepet is eljátszó, tavaly elhunyt remek komikus, Gene Wilder.

The Adventure of Sherlock Holmes’ Smarter Brother – Trailer

The original movie trailer (2min 41sec), from Gene Wilder’s classic movie.

Futottak még

És ezzel a sor még nem ért véget. Két James Bond film között, 1976-ban Roger Moore is magára öltötte egy közepes tévéfilmben Sherlock híres sapkáját (Sherlock Holmes New Yorkban). Figyelemreméltó darab 1970-ből a Sherlock Holmes magánélete című Billy Wilder mozi, amiben a hős detektívet a női nem nagy rajongójaként ábrázolják – ez persze nem akadályozza meg abban, hogy kinyomozza a Loch Ness-i szörny rejtélyét.

The Private Life of Sherlock Holmes – Trailer

Director Billy Wilder adds a new and intriguing twist to the personality of intrepid detective Sherlock Holmes. One thing hasn’t changed however: Holmes’ crime-solving talents. Holmes and Dr. Watson take on the case of a beautiful woman whose husband has vanished.

 

Természetesen a szovjet filmgyártás sem maradhatott ki a jóból, 1979 és ’86 közt öt, egyenként két-három részes minisorozatot szenteltek Sherlock Holmes és Dr. Watson kalandjainak (Приключения Шерлока Холмса и доктора Ватсона). Később, a modernkori Sherlock sorozatok, valamint a Guy Richie filmek sikerét elirigyelve az oroszok is elkészítették 2014-ben a maguk tévés verzióját, ami nagy siker lett és állítólag felér a brit és amerikai művekhez is. Ez itt a régebbi sorozat főcíme:

The Best Sherlock Holmes was…Russian?

Between 1979 and 1986, Russia’s Lenfilm Studios produced a series of television films based on the adventures of Sherlock Holmes. Directed by Igor Maslennikov, it was the most popular series in the history of Soviet television, and starred Vasily Livanov as the legendary London consulting detective and Vitaly Solomin as his redoubtable associate, Dr. John H.

 

És hogy mi se maradjunk ki a jóból: 2011-ben készült el a Sherlock Holmes nevében című ifjúsági film, amiben Holmes és Watson ugyan nem szerepelnek, csak a nevüket bitorló, ám hozzájuk hasonlóan éles szemmel és ésszel nyomozó két kisfiú.

Sherlock Holmes nevében (2012) – teljes film HD

Sherlock Holmes nevében – magyar ifjúsági film (2012) A film honlapja: http://sherlock.bernathzsolt.hu/ Rendezte: Bernáth Zsolt Producer: Váczy Károly Forgatókönyv: Kis-Szabó Márk Fényképezte: Szentkuti Tamás Vágó: Végh Zoltán és Bernáth Zsolt Zene: Gulya Róbert Betétdal: Fool Moon Főszereplők: Szénási Kristóf, Ungvár Ádám, Kugler Nikolett, Gáspár Tibor, Karalyos Gábor, Tahi-Tóth László, Kiss Attila Moziforgalmazó: 3D-Film Kft.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló