Zene

Három dolog, amit soha ne csinálj, ha nem akarod, hogy a kedvenc gitárosod törje be az orrodat!

  • Szerző:nuus
  • 2017.03.22 | 17:15

Végigrágtuk magunkat a rock 'n' roll történetének legemlékezetesebb koncertes balhéin, és sikerült is leszűrnünk pár örök érvényű igazságot.

(kép: Pixabay)
(kép: Pixabay)

Három pontba szedve, példákkal alátámasztva mutatjuk meg, hogy mik azok a hibák, amiket nem szabad elkövetni még a legemelkedettebb hangulatban sem. Mert ha repül a sör, akkor előbb utóbb a gitár is fog!

Ne dobálj!

Nem is kell a nemzetközi koncertéletet tanulmányozzuk ahhoz, hogy tudjuk, a zenészek nem igazán szeretik, ha megdobják őket játék közben, erre ugyanis Pataki Attila is felhívta már a széles közvélemény figyelmét egy elemi erejű monológgal.

A helyzeten az sem változtat, ha sört dobunk nekik, amit alap esetben lehet, hogy szeretnek, de félő, hogy inkább csak rájuk borul, és eláztatja őket, úgyhogy inkább ne csináljuk! Ha mégis, akkor csak reménykedni tudunk, hogy legalább akkora tanár áll velünk szemben sértett félként a színpadon, mint az AC/DC gitáros Angus Young, akinek mesteri a reakciója ezen a videón:

AC/DC – “Fan” throws a beer at Angus Young

Incident during Bad Boy Boogie at Phoenix AZ 2000 From the 2007 book Maximum Rock & Roll, page 431: “You can take the schoolboy out of Glasgow but you can’t take the streets of Glasgow out of the schoolboy. The show in Pheonix, Arizona, was ticking over like clockwork.

A srácot ettől függetlenül persze kidobták a koncertről, de azért mégis jobban járt, mint az a norvég fiatal, aki a Queens Of The Stone Age frontemberét, Josh Homme-t dobta meg egy fesztiválon. Homme talán máskor elnézőbb lett volna, de éppen elég betegen lépett fel, úgyhogy a biztonságiak hathatós segítségével vett elégtételt elég durván verbálisan, és egy picit fizikálisan:

Josh Homme (QOTSA) pissed off @ Norwegian Wood

A stupid emo-kid throws something at Josh Homme during a Queens of a Stone Age-concert at Norwegian Wood festival. Definitely not a smart move…

A sörnek van még egy nagyon rossz tulajdonsága azon kívül, hogy folyik és nedves, mégpedig hogy elég kemény üvegekben árulják. És ha ezzel eltaláljuk a kedvencünket, nem fog minket szeretni. Sebastian Bach, még a Skid Row énekeseként annyira nem örült egy felé dobott üvegnek, ami el is találta a fejét, hogy már az sem érdekelte, ki volt a tettes. Elégtételt vett a közönségen, a lehető legdurvábban:

Skid Row – Piece of Me (live 1989) Bottle Incident

Skid Row – Piece of Me 12/27/89 @ Springfield, Massachusetts Opening for Aerosmith! http://www.freewebs.com/bootlegdvdz/

Hozzá képest viszont sokkal nagyobbat kapott David Yow, a The Jesus Lizard énekese, akit szó szerint kiütött egy sörösüveg, amivel a közönségből dobták tarkón egy dallasi koncerten. Ő azonban nem olyan forrófejű pojáca, mint Sebastian Bach, úgyhogy pár perc gyengélkedés után összeszedte magát, és zokszó nélkül folytatta tovább a koncertet, pedig a zenekara már tüntetőleg levonult. David Yow ugyanis maga a rock ‘n’ roll:

THE JESUS LIZARD Orbit Room Dallas TX December 16 1994

‘Seasick’ (Takes 1 and 2) No thanks to ABC News for using my footage uncredited

Színpad = tiltott terület

Azt sem árt észben tartani, hogy a színpad kizárólag a fellépők számára fenntartott terület, akik nem szeretnék, hogy mások is kapjanak a reflektorfényből, úgyhogy veszett pitbullként védik a világot jelentő deszkákat. A Black Flag egykori énekese, a punk-hardcore ikon Henry Rollins ezen túl még a mikrofonzsinórjának érintésére is kifejezetten allergiás volt, ezt az alábbi videón szereplő rajongó biztosan megtanulta a koncert után:

Henry Rollins beats up a fan

Rollins beats up a fan in his Black Flag days.

Legalább ilyen határozottan lépett fel annak idején Keith Richards is, aki egy Rolling Stones koncerten vágott majdnem ketté egy színpadra felfutó rajongót a Telecasterével:

Keith Richards guitar chops fan, 1981

The Rolling Stones were playing “Satisfaction” when a fan stormed the stage – Keef didn’t like that, so he banged on the fan’s head using his electric guitar.

Az iskolapéldát az illetéktelen rajongók leszerelésére azonban a Tool énekese, Maynard James Keenan szolgáltatta, aki egy igazi dzsúdó dobással szerelt le egyszer egy színpadra felfutó srácot, akivel aztán a nyakát szorongatva még elénekeltetett egy pár sort is. Ennél művészibben ezt nem is lehetett volna:

Maynard from Tool fights a fan on stage.

Maynard from Tool fights a fan on stage while playing Pushit.

A közönségben se legyél seggfej!

Van úgy, hogy a biztonságiak nem végzik a dolgukat, de a zenekar akkor is mindent lát. Remek példa volt erre pár éve egy Pearl Jam koncert, ahol Eddie Vedder frontember kiszúrt a tömegben egy lánnyal erőszakoskodó pasast. Kb. 10 másodperc alatt állította le a zenét és penderíttette ki az arcot a kidobókkal. Gentleman:

Pearl Jam LUKIN (Eddie Vedder Ejects Fan) Wrigley Field, Chicago, IL 08/22/16

Ed shouts “Stop, stop, stop, stop…” to interrupt the song and tells a guy to “…get your finger out that woman’s face, motherf—–.” The people around the alleged perpetrator all point at him as the troublemaker. “All the fingers are pointing at you…c’mon clear out mister…”

Az nem teljesen világos a számunkra, hogy mi volt a baja a chilei közönséggel az Iron Maiden tagjainak, de Blaze Bayley és Steve Harris a szám felétől kb. olyan tekintettel játsszák a Troopert, mintha a következő pillanatban már csatába indulnának. Talán egy kis kék festék kellett volna még az arcukra, és mehetnek is a Rettenthetetlenbe statisztálni. Aztán végül egy kiadós káromkodásroham és fenyegetőzéssel egybekötött közönségleköpködés után sikerült rendezniük a helyzetet, szigor a javából:

Iron Maiden – The Trooper – Steve and Blaze almost fight

Blaze and Steve almost fight

A Green Day frontember Billie Joe Armstrongnak viszont nincs szüksége se monológokra sem pedig biztonsági személyzetre, ha úgy látja, hogy valami nem oké a közönségben (ebben a konkrét esetben egy verekedő sráccal volt gond), személyesen tesz rendet, pedig ő azért nem egy elrettentő fizikum:

Billie Joe (green day) fight

Billie joe armstrong, the singer of Green Day, fight in fillmore.

Reméljük mindenki megfogadja a tanácsainkat, és jól viselkedik a koncerteken, mert ha nem, előfordulhat, hogy az előtte tapsoló kezek után a következő dolog, amit lát, az a kedvenc énekesének a lába lesz, amint az arca felé repül.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Színház
Kirúgják Udvaros Dorottyát?
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 09.