Tudomány

Ismerd meg az új Einsteint: egy 23 éves lányt!

  • Szerző:nuus
  • 2017.03.28 | 16:30
  • trendindex: 2

Sabrina Gonzalez Pasterski lábai előtt hever a Harvard. Nem is csodálkozunk rajta, hiszen tényleg zseni.

Az Y-generációs lány kubai-amerikai szülőktől származik, és Chicagóban nőtt fel. A Massachusettsi Technolóiai Intézetet (MIT) színjelesként járta végig, minden csúcsot megdöntött, ami csak lehetséges volt. Jelenleg a Harvardon folytat doktori tanulmányokat. Az ifjú fizikus teljes szabadságot élvez: saját tantervét úgy állítja össze, ahogyan ő szeretné.

Pasterski azzal hívta fel magára a tudományos elit figyelmét, hogy még 2008-ban  – 14 évesen! – megépítette első saját repülőgépét, a folyamatot pedig Youtube-on tette közzé:

Allen Haggerty és Earll Murman megnézték a videót, amely azonnal lenyűgözte a massachusettsi professzorokat:

Leesett az állunk. A tehetsége mindenkit túlszárnyal.

16 évesen, külön engedéllyel a Michigan-tó felett szállhatott saját gépével, ezzel megdöntötte minden idők rekordját, ami a saját készítésű repülőgépeken való repülésre vonatkozik.

Hihetetlen. Nem csak az, hogy ennyire fiatal, hanem hogy ráadásul lány is

– kommentálta az esetet Peggy Udden, a MIT titkárságvezetője.

Sabrina már gyerekkorában is azon törte a fejét, hogy hogyan lehetne a Marsra küldeni embert. Először kilenc éves korában vezetett repülőt, és ez az élmény meghatározó volt számára. El is mesélte a középiskolai tanárának, aki így reagált az esetre:

Nagyszerű, de azóta mit tettél le az asztalra?

Ez lett élete kulcsmondata. 2013-ban végzett fizikusként a Harvardon, a doktorijának témája a nagyenergiás fizika elméleti területe.

Egykeként nőtt fel, és mindig is különbözött kortársaitól. Nincs oda a közösségi médiáért, nem érdekelte a pasizás, és a dohányzás vagy az alkohol sem izgatta különösebben. Minden kapacitását a kvantum gravitáció, a fekete lyukak és a tér-idő köti le, mely utóbbi egy olyan matematikai modell, ami a teret és az időt egy kontinuummá szervezi.

A Physics Girl nevű saját oldalán számos tanulmányát tette eddig közzé: akit behatóbban érdekelnek a Gauss-görbék és oszcillátorok, az bátran csemegézzen.

#sabrinapasterski

A post shared by Kenneth Arthur Sanders (@kenniesanders) on

Az állásajánlatok közt csak úgy válogathat: kínáltak számára munkát már az Amazon, a repülőgép gyártó Blue Origin és természetesen a NASA részéről is. Bár Sabrina kivételes tehetség, de azt a tendenciát erősíti, miszerint egyre több az olyan Y-generációs, aki fizikusként végez. 1999-ben évtizedes mélyponton volt ez a szakma, viszont 2015-ben rekord dőlt: nyolcezer fölött volt a friss diplomások száma, akik közt sok hölgy is volt.

Bízz abban, hogy meg fogod tenni azt, amiben hiszel. Amíg még kicsi vagy, sokmindent forgatsz a fejedben. Szerintem fontos, hogy ragaszkodjunk ezekhez az álmokhoz

– bátorít az ifjú zseni a Secondnexus hasábjain.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló