Budapest

Olyan vagy, mint a balkonod?

  • Szerző:nuus
  • 2017.05.28 | 06:45

Napozóterasz, fűszernövénykert, olvasósarok, ruhaszárító hely. Lehet egy túlzsúfolt tároló, vagy épp egy hangulatos, romantikus zug. A kezedben a döntés! Ki gondolta volna, hogy ennyi funkciójuk van a belvárosi balkonoknak?

Növelik az életteret, karnyújtásnyira hozzák a természetet, apró virágos-, vagy épp fűszernövénykertet alakíthatunk ki rajtuk. Ha igazán jól csináljuk, akkor akár még kertészkedhetünk is a 15. emeleti panellakásunk minierkélyén. Paradicsomi hely a paprikának – minden csak hozzáállás és gondoskodás kérdése. Jó időben itt napozhatunk, olvashatunk, nyárestéken hangulatos borozóhelyszín. Tökéletes hely a kikapcsolódásra, vagy épp laptoppal az ölünkben a munkára, és a reggeli kávé is sokkal jobban esik a levegőn. Még ha az nem is annyira friss, akkor is.

A kipufogógázos bevárosi betondzsungelben a természetet hozzák közelebb az ott lakókhoz a balkonok.

Persze, nem mindegyik kapott ilyen nemes funkciót. Vannak olyan erkélyek is, amelyek pusztán egy jó kis tárolóként, vagy csak egy pár perces cigarettaszünet helyszíneként szolgálják a hozzá tartozó lakás gazdáját.

Az, hogy ki hogyan használja ki az erkély adta lehetőségeket, változó. Budapesten a belváros balkonjait vettük szemügyre a minibalkontól a közepes teraszokig.

Nyilván az életteret mindegyik erkély növeli, a kérdés már csak az, hogy ezen kívül kapnak-e valamilyen plusz funkciót is ezek a balkonok? A lehetőség ugyanis minden egyes erkély esetében ott van, a legkisebbtől a legnagyobbakig.

Annak, hogy mivel dobjuk fel balkonunk kinézetét, szintén csak a képzelet szabhat határt. Egy-egy odaillő kerti bútordarabbal, színes párnákkal, virágkaspókkal minden erkély feldobható. A falakon felfutó növényzet pedig kifejezetten szép látványt nyújt még az omladozó balkonok esetében is. Rácsok, falak befuttatására kitűnő választás lehet a klemátisza, amely akár 3-5 méter magasra is felkapaszkodhat. Ez a kúszónövény amiatt is jó választás, mert könnyű tartani, nem igényel nagy gondozást. Egyébként meglepőmódon olyan egzotikus növényeket is nevelhetünk a balkonunkon, mint a batáta, az ananász bazsalikom vagy a mustársaláta. Te próbáltad már?

Ha nagyobb balkonunk van, akkor a függőágy remek ötlet, színes textíliákkal, mécsesekkel pedig még lakályosabbá tehető a környezet.

Vannak bohókás, rendezett, minimalista vagy épp elegáns balkonok, amelyek emellett egy az egyben tükrözik az ablakok, falak mögötti lakás stílusát is. Persze, ezt kívülről azért még nem tudjuk megmondani. És vannak olyanok is, amelyek nem többek, mint a lakáshoz hozzácsatolt zsúfolt tárolók, amelyek közül sokhoz már nagyon-nagyon rég nem nyúlt senki.

Van, aki az esztétikai, van, aki a gyakorlati funkciót helyezi előtérbe az erkélye berendezésénél. Van, aki egyiket sem. Nem a muskátli ám az egyetlen virág, amit kiültethetünk a balkonra. Az évelőnövények mind bírják ezt a közeget, és egész évben kint maradhatnak. Nagyon szeret itt élni a tiszafa, a vadszőlő, a rozmaring, a sásliliom, a kerti szegfű, a varjúháj, a krizantém, a  kövirózsa, a citromfű és a vadszőlő is.

Van, aki csak magát a balkont használja ki, az ötletesebbek fölfelé is terjeszkednek a lakóház falán, vagy épp az erkélykorlátot fogják hadba.

A falidíszek mellé tehetünk falipolcokat is. De jó ötlet lehet még az emeletes virágálvány, a függókaspó vagy a fali mécses. A világításnál szóba jöhetnek a led vagy a szolár lámpák is.

Az odafigyeléssel berendezett balkonok lakályos, otthonos enteriőrt teremtenek.

És te melyik balkont választanád?

Fotók: Dancs Enikő Bianka 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló