Zene

A Gangham Style már régi, de te is lehetsz koreai pop-idol!

  • Szerző:nuus
  • 2017.06.24 | 06:46

Simán lehet bárkiből koreai popsztár.

Koreában nagyon sokan álmodnak fényes idol karrierről, de az odavezető út rögös, és sokan feladják. A kitartóknak is csak 10 százaléka kap előadói szerződést, és még az sem jelent garantált sikert.

De bárki lehet K-Idol, még te is!

A K-pop népszerű, és nagyon profi munka áll mögötte. A Gangham Style csak a jéghegy csúcsa volt, és azóta is keresik az új sztárokat. És Koreában az európaiak szexik.

Több idol-gyáros cég van Koreában, ezek közül a legismertebbek az SM Entertainment (EXO, SHINee, TVXQ),a JYP Entertainment (GOT7, Miss A, Rain), Big Hit Entertainment (BTS) és a YG Entertainment (Big Bang, 2NE1). De mindegy melyiket választod, a működési elv és trainee-k (vagyis újoncok) élete mindenhol ugyanolyan.

Bekerülés

Háromféleképpen lehet bejutni a cégekhez, amiből a legkézenfekvőbb, hogy elmegy egy meghallgatásra az ember. Emellett a cégek emberei az utcákon is keresik a potenciális jelölteket, őket persze a szép külső miatt választják ki, és ehhez Dél-Korea nagyvárosaiban kell sétálnod.

A harmadik lehetőség, hogy jelentkezel a cégek dalversenyeire, ahol felfedezhetnek, vagy küldesz egy emailt, hogy érdekel a dalverseny. Minden esetben meghallgatáson is részt kell vennie a jelöltnek, hogy a cég vezetői is láthassák, hogy mit tud.

Nagy a verseny, ezért a K-pop idol álmokat dédelgetőknek a legjobbnak kell lenniük. Általában évekig otthon, vagy iskolákban, táncakadémián készülnek.

Meghallgatások

Ha valakit az utcán, vagy dalversenyen fedeztek fel, akkor is el kell mennie a meghallgatásra, de a legtöbben rögtön a meghallgatással próbálkoznak, hogy bekerüjenek a cégekhez.

Mire valakit felvesznek egyáltalán trainee-nek, általában rengeteg meghallgatáson van túl különféle cégeknél. Nem ritka, ha valaki harmincnál is több meghallgatás után fut be. Ha énekesnek jelentkezik valaki, kábé 30 másodperce van énekelni egy dalból. Ha szerencsés, akkor megkérik, hogy álljon félre és a meghallgatások után elénekelhet egy teljes dalt.

A táncos jelölteknek 5-6 fős csoportokban egy kiválasztott számra kell táncolniuk. Ha túljutott valaki a meghallgatáson, a cég felajánl neki egy 2-4 éves trainee szerződést. Ez még arra sem garancia, hogy debütálni fog, csak bekerült.

Tréning

Intenzív tréning vár minden újoncra. Énekelni, táncolni, színészkedni, és idegen nyelveket tanulnak, ahogy hangszeren játszani is (általában zongorán). Közben egymással is versenyeznek, előírt edzésterv és diéta, illetve heti mérlegelés vár rájuk. Keménynek tűnik? A mérlegelést igen szigorúan veszik, ha a trainee-nek nem sikerül elérni az előírt súlyt, az sokszor a karrierjük végét is jelentheti. Napi kábé 15 óra tréning mellett a legtöbb vállalkozó otthagyja az iskolát, hogy a karrierjére koncentrálhasson, mégis nagyon kevesen jutnak el a debütálásig.

Minden hónapban értékelik őket, tehetségük és fejlődésük szerint. Az, hogy ki mikor debütál az attól függ, hogy mennyire tehetséges, mennyire van szüksége még tanulásra és éppen milyen karaktereket keresnek az új csapatba. Legtöbben időközben feladják a trainee-séget. Nem csoda, ez nagyon sok pénzbe kerül, és mindez hitelre megy, hiszen ingyen tánctanár, énektanár és szállás (kollégumban laknak a képzés alatt) senkinek nem jár, ki kell fizetni minden hónapban. Az egyik rekorder az EXO vezetője, Suho, aki közel 7 évig volt trainee.

Debütálás

Mint fent is látható, kemény munka eljutni a debütálásig, hogy előadói szerződést kössenek a trainee-kel (nem mindenki énekel), de a debütálás sem garancia semmire, csak egy újabb verseny kezdődik, hogy a többi csapat és idol mellett hírnevet szerezzenek és sikeresek legyenek az előadók és táncosok.

A jó hír, hogy nem kell koreainak lenni. bárki jelentkezhet online a produkciós cégeknél, akinek kedve van, az nyugodtan próbálkozhat. Mi is kipróbáltuk, és nagyon kedves és lelkes leveleket kaptunk a produkciós cégektől Koreából, hogy utazzunk, és próbáljuk ki a bentlakásos sztárgyárat. Az már más kérdés, hogy elsősorban legalább halványan ázsiainak kinéző embereket keresnek a csapatokba. De amúgy mindenre nyitottak, és bármikor jelentkezhet bárki Európából K-pop idolnak.

Nyitókép: Chung Sung-Jun/GettyImages


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló