Egészség

Tudjuk miben halsz meg idén nyáron

  • Szerző:nuus
  • 2017.06.25 | 16:23

A nyár laza és forró, és veszélyesebb, mint gondolnád. Rovarok, motorosok, extrém melegben terjedő baktériumok, mind rád vadásznak.

Tudjuk, hogy mindig nagyon vigyázol magadra, de a nyár még rajtad is kifoghat. Nézzük miben halsz meg idén nyáron – ha mégsem vigyázol.

Motorbaleset

Alap a mondás, miszerint szükség van motorosokra, hogy legyenek szervdonorok. Ami viccnek is rossz lenne, ha nem tényleg ők lennének a legfontosabb szervdonorok amúgy. És ha a halálozási listákon itthon nem bérelnének a motorbalesetek maguknak helyet a negyedik-nyolcadik helyen minden évben. A balesetek nagy része pedig akkor történik, amikor a hosszú hideg tél után, a motorosok kipróbálják a télen berozsdásodott tudásukat.

Vízbefulladás

A harmadik legnagyobb véletlen baleset oka, ami különösen sok gyerek áldozattal jár. Ha maximalizálni akarod a veszélyt, legyél szívbeteg, igyál előtte sok alkoholt és lehetőleg kapjál izomgörcsöt is a vízben. Viszont a filmekben látható fuldoklókkal ellentétben általában észre se vesszük a balesetet. A fuldokló általában nem kiabál, mert ösztönösen takarékoskodik a levegővel, és ha görcsöt kapott vagy más szervi baja van, akkor hamar elmerül, egyszercsak eltűnik a habokban. Egyszóval egy Baywatch vízimentőnek igencsak figyelnie kell, ha hasznos akar lenni.

Bőrrák

Ne kend magad, mert azt minek, állj a napon órákat sapka, kendő és póló nélkül. A nap egyre durvább, ahogy fogy a fejünk fölül az ózon, a bőrrákos esetek száma egyenletesen emelkedik. A jövőkutatók szerint a legnagyobb divatcikk hamarosan az UV-szűrő, teljes testet elfedő beachruha lesz, akkora káros sugárzást kapunk hamarosan egy átlag nyári napon. Szóval a sport hidzsáb és a burkini is értelmét veszti hamarosan, mert amúgy is csak ilyen védőruhákban szaladgálhatunk majd a napon.

Ha fehér a bőröd, évente menj el bőrrák szűrésre. Nagyon jó módszerek vannak már, és ha időben felismerik a bajt, szinte biztos a gyógyulás. Nézd az anyajegyeid változásait is, és védekezz a nap ellen, mert az egész életedben kapott sugárzás káros hatásai gyűlnek a testedben, és ha nem most, akkor később okozhatnak gondot.

Szalmonella

Alapjáraton iszonyú kellemetlen, de meghalni nem lehet benne, kivéve, ha éppen valami más betegséget is elkaptál mellette, olyankor a szalmonella halálos lehet, az amúgy is legyengült szervezetre. A rossz hír, hogy a szalmonella is egyre terjed, mert melegszik a klíma, és a baktériumtörzsek is egyre ellenállóbak lesznek. A fertőzések száma tízezrekben mérhető minden évben, pedig általában meg lehetne előzni a bajt. Először is minél előbb rakj a hűtőbe mindent, minél többet áll a párás harminc fokban az étel, annál nagyobb az esélyed egy jó fertőzésre. Különösen a tojásos kaják vagy tejtermékek veszélyesek.

Medúzacsípés

Sok tudós szerint a tengerekben a medúzák kora jön el most, annyira kipusztítottuk a halakat és más ellenségeiket, hogy iszonyúan elszaporodnak majd, és strandolni se lehet majd a tengerpartokon miattuk. Ezzel annyi a baj, hogy sok mérges medúzfaj létezik, ami meg is öl, ha meg tud csípni. Ráadásul a görcsök és az igazi probléma sokszor csak órákkal a csípés után jön, amikor felszökik a vérnyomás, ahogy például az egyik legveszélyesebb medúza, a portugál gálya végez veled. De vannak hihetetlenül mérgező szemmel alig látható, minimedúzák is, amik közé ha beúszol ezrével csípnek meg. Van még kedved strandolni?

Sekély vízbe fejjel előre

Elérkeztünk az igazi Darwin-díjas halálokhoz, mégis minden évben vannak, akik megjátsszák. Szóval, ne ugorj merészt fejest a vízbe, csak ha megnézted, hogy milyen mély. Akkor is nézd meg, ha tegnap még fel volt töltve a medence a nyaralóban, mert amikor nekifutásból beleveted magad a teraszról, az nagyon tud fájni.

Körhinta baleset

Szinte minden évben van egy-egy körhinta baleset, ami szintén nem éppen téli esemény. Szívünk szerint azt mondanánk, hogy ne ülj körhintára, de ugye, akkor hol lenne az életből a móka és a kacagás. Mindenesetre ellenőrizd használat előtt, ja, és mindenképpen használd a biztonsági berendezéseket, még akkor is, ha csak egy vékony vasláncról van szó.

Túlmelegedés

Nyáron meleg van. Ez elég unalmasan hangzik, mégis minden évben százak kerülnek kórházba túlmelegedés miatt, szóval lehet, hogy mégsem felesleges figyelmeztetni rá. Legyen nálad sapka, kendő, víz (NEM cukros üdítő, NEM sör vagy pláne NEM tömény). Strandon sem szégyen az árnyékba húzódni, ha érzed, hogy nem esik jól a nap.

A lényeg, hogy keresd az árnyékot, ne strandolj a tengernél, és ne egyél tatárbifszteket nyers tojással!


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló