Autó

Itt a vége, Barcelona is kitiltotta a szennyező autókat

  • Szerző:szaboakos
  • 2020.01.04 | 16:18

Új év, új szabályok, január 1-től nem közlekedhetnek a legszennyezőbb autók Barcelonában.

Barcelonából Madridhoz hasonlóan szinte teljesen kitiltották a Spanyolországban 2006 előtt forgalomba helyezett dízelautókat és a 2000 előtt üzembe helyezett benzines autókat. Az ilyen járművek munkanapokon, reggel 7 és este 20 óra között nem hajthatnak be, és aki a tilalom ellenére mégis megteszi legalább 100 euró büntetésre kell, hogy számítson. Azokat az autókat, amiket nem Spanyolországban regisztráltak, szintén kitiltották, ám lehetőség van évente tíz alkalommal behajtási engedélyt kérni a hivatalokban. Jövőre a személyautókon kívül a buszokra, furgonokra, és kamionokra is kiterjesztik a törvényt.

A városvezetés szerint életbe lépett behajtási tilalom 50 ezer gépkocsit érint, és Európa egyik legnagyobb korlátozott gépjárműforgalmú övezete jött létre.

A katalán főváros már a 2000-es évek eleje óta meghaladja a légszennyezettség a nemzetközi egészségügyi határértékeket, illetve évente átlagban majdnem félezer ember halálát okozza a nem megfelelő, szennyezett levegő az önkormányzati jelentések szerint.

Ehhez hasonlóan Belgium is szabályozta a behajtást, ott az autók több mint negyedét érinti az új rendelet.

Kép: pixabay.com

Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló