Autó

Az Uber már unalmas, itt a Libretaxi, amit bárki vezethet

  • Szerző:nuus
  • 2017.04.10 | 09:34

A nyílt forráskódú Uber-klón nem pénzt akar keresni, hanem a közösségeknek szolgáltatna kényelmes utazási módot.

(Fotó: Walter Watzpatzkowski CC-BY)
(Fotó: Walter Watzpatzkowski CC-BY)

Meglepő lett volna, ha pont a mostanában rossz napokat élő Ubernek nem készült volna olyan klónja, ami a szolgáltatásból kimaradóknak hozza el valahogy a mobilos utazásszervezés vívmányát. A szolgáltatás létezik: Libretaxi a neve, jelenleg 20 ezer felhasználója van világszerte, rendelkezik azonban növekedési potenciállal.

Roman Pushkin, a szolgáltatás tervezője 2016. decemberében indította el a Libretaxit. Olyan sofőrökre számított, mint az Ubernél történő munkavállaláshoz szükséges összes papírral vagy tíz évnél fiatalabb kocsival nem rendelkező latinok. Ők a saját közösségükön belül tudnak taxisként működni, az utasszervezést részben az app részben pedig az ismerősi hálózatok végzik.

Hasonlóan sikeres lehet olyan közösségekben is a Libretaxi, ahol jellemzően nem rendelkeznek bankkártyával, folyószámlával a leendő sofőrök. Ez például fél Indiára igaz, hiába próbálja a kormány nagy erőkkel készpénzmentessé alakítani az országot. A Libretaxi azonban készpénzzel működik: a sofőr kápét kap, a rendszer fenntartásáért pedig nem kell fizetni. Üzleti terve egyelőre nincs Pushkinnak, de úgy érzi, hogy a következő két-három évet át tudja vészelni terv nélkül is.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló