Autó

Autóink lesznek a hackerek új célpontjai?

  • Szerző:nuus
  • 2021.05.27 | 13:48

Egy az Egyesült Államokban készült felmérés szerint rengetegen aggódnak, hogy illetéktelenek távolról is átvehetik az irányítást autóik fölött. Vajon jogos a félelem?

Mára az alapvető tevékenységeink is egyre inkább függenek a digitális technológiáktól. Számtalan eszközön, de mindig az interneten dolgozunk, háztartási gépeink egy információs rendszerre köthetők és mindent vezérelhetünk automatikusan. A legális online póker oldalak vezetésével a szerencsejáték nagyrésze is a neten megy, továbbá ha vásárlunk, a legtöbbször nem is valós pénzzel fizetünk. Ez egyben azt is jelenti, hogy egyszerűbb minket meglopni, mint valaha.

Különösen nagy gondot okoz ez a modern autóknál. Legalább 10 éve elérhető funkció, hogy egy SIM kártya elhelyezésével saját wifinkre csatlakozhatunk autóinkban, ami mára odáig fejlődött, hogy az autókat az iPhone telefonunk segítségével, távoltól is irányíthatjuk, elláthatjuk utasításokkal. A legújabb – különösen az elektromos – autók körében pedig egyre inkább terjed az a fejlesztési irány, hogy az autók kommunikálni tudjanak egymással egy IOT hálózaton keresztül. Megosztanak egymással forgalmi információkat, figyelmeztetnek várható veszélyekre – és a végső cél szerint emberi beavatkozás nélkül vezetik majd a járműveinket.

Az elektromos autóknál rosszabb a helyzet

Az említett kutatásban résztvevők 50%-a vélte úgy, hogy a töltőállomások belépési pontot jelenthetnek egy esetleges kibertámadáshoz. Érthető a félelem, hiszen autóink eddig viszonylag analóg készülékek voltak, amit egyre inkább válnak mozgó számítógépekké. A Tesla sem véletlenül hirdetett hackerversenyt tavaly. A verseny célja egyszerű volt: fel kellett törni egy Tesla fedélzeti rendszerét. A nyertesek egy Model 3-at és félmilliói dollárt kaptak a teljesítményükért. Jól mutatja ez is, hogy az egyébként kiemelkedő IT biztonsággal rendelkező gyártóknak is folyamatos ellenőrzésekre van szükségük ahhoz, hogy rendszerük ne legyen átjárható.

A Teslák lopása Észak-Amerikában különösen ritka, Európában viszont elég gyakran előfordul. A közelmúltban Romániában talált rá a rendőrség egy Norvégiában ellopott Tesla Model S-re, a legtöbb ellopott járművet azonban sohasem találják meg. A Tesla a titkosítás továbbfejlesztésével, valamint a „PIN to Drive” funkcióval igyekszik megnehezíteni a tolvajok életét. A leuveni egyetem biztonsági szakértője volt az, aki nemrég 90 másodperc alatt bejutott egy Tesla Model X-be, ugyanis biztonsági rést talált annak kulcsában (a Model X kulcsából hiányzott a firmware-frissítésekhez használatos ún. aláírás). A Teslát – természetesen – értesítette a biztonsági résről, amit az amerikai autógyártó javított is.

Egyre fontosabb a kiberbiztonság

A kibertámadások és a kiberbűncselekmények Európa-szerte egyre gyakoribbá és egyre kifinomultabbá válnak. Ez pedig a jövőben még tovább fog erősödni, mivel 2024-re világszerte előreláthatólag 22,3 milliárd készülék kapcsolódik majd a dolgok internetéhez. A járványhelyzet ráadásul felgyorsította a világ online átállását. Nem véletlen, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen már külön kiberbiztonsági szak is indult, de az Óbudai Egyetem és a BME is komolyan veszi a kiberbiztonság oktatását. Napjainkban adataink jelentik legfontosabb értékeinket, amelyekre minden eszközzel érdemes vigyáznunk, hiszen bárki lehet áldozat.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Sztárok
Majka csúnyán megalázta Curtist
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 16.