Autó

Fintech terminál lesz minden BMW

  • Szerző:nuus
  • 2020.07.03 | 07:18

Nem biztos, hogy a vásárlók örülni fognak annak, ha nem csak az autóhitel után kell részleteket fizetni, hanem az extrák miatt is.

Előfizetésekre rendeztük be az életünket. A világ összes – pontosabban: legtöbb – zenéjéhez hozzáférünk, amíg fizetjük a Spotify-t. Nagyon sok sorozatot nézhetünk a Netflixen, amíg nem dobja vissza a kártyánk a terhelést. És így tovább. A BMW azt találta ki, hogy a kocsink extráit is lehetne ilyen konstrukcióban fizetni.

A német autógyártó egy VR-os sajtótájékoztatón jelentette be, hogy milyen szoftveres újdonságokkal készül. A bemutatón VR-ben a kocsit is lehetett vezetni. Az új funkciók az Operating System 7-et futtatni képes autókon lesznek elérhetők, valamint az összes újonnan gyártott BMW-n.

A legkomolyabb újdonság, hogy nem csak a kocsi beépített szórakoztató rendszerét lehet távolról frissíteni, hanem minden egyéb, az autón futó kódot is. Ez teszi lehetővé, hogy a BMW-t egyes funkciókat előfizetéses konstrukcióban adjon a jövőben. Ez olyan rendszerekre is igaz lehet, mint az ülésfűtés vagy a vezetéstámogató rendszerek. A hardveres komponensek ott lesznek minden autóban, az aktiválásukhoz azonban havidíjat kell majd fizetni.

Nem most vetette fel először a BMW ezt az ötletet. Igaz, az autógyár keretezésében úgy néz ki az új funkció, hogy utólag aktiválni lehet a kocsin olyan extrákat, amelyekre nem volt pénz az autó megvásárlásakor. A lényeg ugyanaz marad: egyszerűbb az extrákat tartalmazó autókat gyártani, majd a vásárlási specifikációnak megfelelően engedélyezni vagy tiltani azokat.

A kérdés az, hogy öt-tíz éven belül lehet-e torrentezni ülésfűtés feloldó kódokat. Az ötlet nem légből kapott, az agráriumban, ahol erős másolásvédelem korlátozza a gazdákat a bontott alkatrészek beszerelésében már bevett gyakorlat az innen-onnan beszerzett törőkódok használata. Mindeközben arra is választ kell adni: mit is veszünk, amikor elhozunk egy autót a szalonból?


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Időjárás
Érkezik a keleti szél
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 09.
Érdekes
Tudtad? A gin tonic gyógyszer is
  • szerző:nuus
  • 2024. 02. 29.