Autó

Az istenek kegyetlensége kovácsolta a 950 lóerős Aston Martint

  • Szerző:nuus
  • 2021.07.17 | 08:18

Végre bemutatkozott az Aston Martin közel 1000 lóerős hiperautója, a Valhalla.

Összesen három motorral ad eddig Aston Martinban nem ismert élményt a szerencsés sofőrnek. A hajtáslánc középpontjában egy Mercedes-AMG eredetű, 4,0 literes, dupla turbós V8-as motor szerepel önmagában 750 lóerővel és nyolcfokozatú dupla kuplungos váltóval együttműködve.

Az első és hátsó tengelyen egy-egy villanymotor teljesít szolgálatot, melyek összesen 204 lóerőt képesek hozzáadni a teljesítményhez. Külön-külön és együtt is képesek hajtani a Valhallát, ami így akár 1000 Nm nyomatékot is képes teljesíteni.

Képes elérni a 130 km/h-s sebességet is elektromosan, de mivel legfeljebb 15 kilométerre elég energiát képes tárolni, sokáig nem tart a tiszta üzem, nem is ez a fő szerepe.

2,5 másodperces 0-100-as sprintre képes a gyártó szerint, végsebessége 330 km/h, a Nürburgring Nordschleifén pedig 6:30-as időt ment az egyik prototípus. Szárazon 1550 kilót nyom csupán, monocoqe váza karbonszálas műanyagból készült, aktív aerodinamikai elemei pedig 600 kilogramm leszorítóerőt is képesek termelni 241 km/h-nál. Felhasználva a Forma-1-ben szerzett tapasztalatukat, a Valhalla futóművét is úgy alkották meg, ahogyan egy F1-es gépé épül fel.

Karbon-kerámia féktárcsákkal és brake-by-wire, vagyis elektromos rásegítésű fékrendszerrel szerelték. Abroncsai a Michelin exkluzív fejlesztése, kimondottan a Valhallához optimalizált keverékkel és mintázattal. Apple CarPlay és Android Auto képes multimédiát is kapott, minőségi hifirendszert és a legjobb minőségű anyagokat. Ennél a modellnél is meglesz a lehetőség a teljesen egyedi összeállításra.

Bár a Valhalla ma bemutatkozott, számos részletet még homály fed. Ilyen például az utastér, amiről egyelőre nem közölt fotókat a gyártó, valamint az autó pontos és végleges súlyáról és áráról sem nyilatkozott.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Sztárok
Majka csúnyán megalázta Curtist
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 16.