Autó

Így menekülj ki a vízbe zuhant autóból

  • Szerző:nuus
  • 2017.07.21 | 13:13

Nem is gondolnánk, hogy milyen sokszor zuhan mély vízbe egy autó. Jó, ha tudjuk, mit kell ilyenkor tennünk, mert tényleg másodperceken múlhat az életünk.

Forrás: youtube.com

Az esélyeinket nagyban meghatározza a reakcióidőnk és a gyorsaságunk – ezen a kettőn múlik leginkább az életünk. A süllyedő autó szinte azonnal elmerül, ezért rövid időnk van a cselekvésre.

A legfontosabb, hogy küzdjük le a késztetést, ne nyissuk ki az ajtót. A víznyomás ugyanis ezt extrém módon megnehezíti. Még ha hirtelen emberfeletti erő is önt el minket, és ki is nyitjuk az ajtót, az csak több vizet fog beengedni az autóba, ami ettől gyorsabban fog süllyedni.

Ehelyett amilyen gyorsan csak lehet, tekerjük le az egyik oldalsó ablakot, csatoljuk ki magunkat és másszunk ki. Ha túl lassúak vagyunk, a víznyomás teljesen beszoríthatja az ajtókat és az ablakokat is. Ha ez megtörténik, már csak egy esélyünk van: ki kell törni az ablakot.

Akármennyire is vonzó, ne az első szélvédővel próbálkozzunk, azt arra találták ki, hogy minél nagyobb becsapódó erőnek ellen álljon. Koncentráljunk az oldalsó ablakokra. A lábunkkal célozzuk meg az üveg tetejét, vagy vegyük le az ülésünkről a fejtámlát, és azzal törjük be az üveget ott, ahol összeér az ajtóval. (Vannak egyébként ilyen helyzetekre kínált speckó szerszámok is, ha valaki nagyon fel akar készülni.)

Amint az ablak kitörött, azonnal vegyünk egy mély levegőt, furakodjunk át a lyukon, ússzunk át a beömlő vízen a felszín felé.

Forrás: youtube.com


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Színház
Kirúgják Udvaros Dorottyát?
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 09.