Autó

Luxusautógyár épül a szomszédban

  • Szerző:nuus/MTI
  • 2016.09.13 | 14:51
A Jaguar sportmodellje, az F-Type
szerző: Jaguar.hu

A tervek szerint kezdetben évi 150.000 darab autót gyártanak majd a hivatalosan Jaguar Land Rover nevű autógyártó vállalat szlovákiai üzemében, de ezt a számot később meg akarják duplázni. A gyár Fico miniszterelnök szerint 2018-ra készül el.

Megkezdődött kedden a Jaguar Land Rover 2018-ban megnyíló új szlovákiai gyárának építése Nyitrán. Az üzem a brit gyökerű, de jelenleg az indiai Tata Group tulajdonában lévő autómárka első kontinentális üzeme lesz. A gyártás a tervek szerint 2018 második félévében indulhat be. Robert Fico szlovák kormányfő szó szerint azt mondta:

bízik benne, hogy az új üzem gyártósorairól legkésőbb 2018. szeptember 12. körül legördülhet az első ott gyártott gépkocsi.

Az üzemben összesen 2800 dolgozóra lesz szükség, már zajlik a felvétel. A túljelentkezés óriási: eddig több mint 40.000-en jelentkeztek.

Gazdagoknak tervezték

A gyáralapításhoz szükséges beruházási szerződést tavaly decemberben Pozsonyban írták alá a szlovák kormány és a Jaguar Land Rover tulajdonosa, a Tata Group képviselői. Az 1,1 milliárd fontos beruházásból megépülő nyitrai üzem már a negyedik Szlovákiában működő autógyár lesz, a pozsonyi VW, a nagyszombati PSA és a zsolnai Kia után. A beruházásban a szlovák kormány 130 millió euró értékű állami támogatással – kedvezmények nyújtása és ingatlan átruházás formájában – vesz részt.

Az üzemben a tervek szerint már az első gyártási évben 150 ezer gépkocsi készül majd el. Alexander Wortberg ezzel összefüggésben rámutatott: a gyárat, amely a vállalat egyik legmodernebb üzeme lesz, úgy tervezték, hogy a későbbiekben megduplázhassa kezdeti gyártókapacitását.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló