Autó

így néz ki az új Lamborghini, de a motorháztető alatt sokkal érdekesebb dolog rejtőzik

Hibrid, de akkumulátor nélkül.

Most mutatták be a Lamborghini Siant, amiből mindössze 63 darabot készítenek csak. A márkához hűen brutálisan néz ki, a Sian esetében viszont az az igazán érdekes, hogy mit műveltek a motortérben.

Hibrid autóról van szó, tehát van benne robbanómotor és elektromos motor is, akkumulátor viszont nem került bele. Helyette szuperkondenzátort kapott, ami képes energiát tárolni, és meghajtani a 34 lóerős villanymotort, amivel összesen 819 lóerő került bele.

A kondenzátor képes energiát felvenni és továbbadni, ráadásul gyorsabban, mint egy akkumulátor. Ennek az előnye, hogy amikor kanyarodáskor energia termelődik a fékzés miatt, azt a villanymotor azonnal fel tudja használni a kanyar utáni gyorsításnál. Ekkor bizony hasznos az a 34 lóerő, bármennyire kevésnek tűnik, ugyanis a Sian 2,8 másodperc alatt van százon miatta. Ez már a legjobb elektromos kocsik, például a Tesla Model S vagy a Porsche Taycan szintjén van.

Ezen kívül a váltásnál elvesztett nyomaték egy nem létező dolog a szuperkondenzátorral. Hátrány viszont, hogy képtelen sokáig energiát tárolni, tehát az elképzelhetetlen, hogy egy elektromos autó csak szuperkondenzátorral működjön, egy hibridben viszont jól megállja a helyét.

Egyelőre egy elég kiforratlan technológiáról van szó, ezen a 63 darab autón kívül nem is teszik bele más autójukba, az viszont biztos, hogy a jövőben tovább kísérleteznek az elektromos meghajtással.

Fotók: Daniel Roland / AFP


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló